• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Talijanski espresso u svemiru PDF Print E-mail
Monday, 31 July 2017 11:02

marco lavazzaNema života u svemiru bez espressa. Kava je protagonistica misije VITA (talijanska riječ za 'život' i akronim koji znači "vitalnost, inovativnost, tehnologija, sposobnost") koja je Paola Nespolija i članove njegove posade dovela na Međunarodnu svemirsku postaju.

Nakon dolaska, astronaute je dočekao 100%-tni talijanski proizvod: inovativni ISSpresso aparat za espresso u kapsulama kojeg su kreirali Argotec i Lavazza u javno-privatnom partnerstvu s Talijanskom svemirskom agencijom. Aparat je ugrađen Node 1/Unity modul svemirske postaje 3. svibnja 2015. tijekom misije Futura, što je Samanti Cristoforetti omogućilo da popije prvi espresso u stanju mikrograviteta u povijesti. Partnerstvo s Talijanskom svemirskom agencijom, koja je koordinirala eksperiment, omogućilo je transport aparata do Međunarodne svemirske postaje, a zatim je, zahvaljujući sporazumu sklopljenim s NASA-om, agencija uspjela osigurati trajni ostanak ISSpresso aparata u orbiti.

Astronautkinja Europske svemirske agencije Samantha Cristoforetti predala je palicu Paolu Nespoliju, astronautu na svom trećem letu koji je posljednjih mjeseci u Argotecovim istraživačkim i razvojnim laboratorijima u Torinu naučio sve tajne ISSpresso aparata s različitih aspekata, od tehničkih pojedinosti do praktične upotrebe.

isspresso111"Osobito smo ponosni što po drugi put talijansku umješnost odvodimo izvan Zemljine atmosfere kao dio ambicioznog projekta ostvarenog s Argotecom a utemeljenog na tehničkom znanju i kreativnosti", komentirao je Marco Lavazza, potpredsjednik Lavazza grupe.

"Ova inicijativa predstavlja još jedan korak u našem putovanju kroz inovacije. Talijanski naziv svemirske misije VITA lako se povezuje s jednako priznatim međunarodnim simbolom Italije, espressom. Ovo je još jedan dokaz da imamo savršen recept: strast, kvalitetu i želju za stalnim inovacijama, što nam pomaže da ostanemo ispred trendova. Zanimljivo je da je A Modo Mio mješavina u kojoj će astronauti uživati u svemiru ista ona koja je dostupna kupcima u njihovim domovima."

Nakon 27 mjeseci u svemiru na 400 kilometara iznad Zemlje, ISSpresso aparat - istinsko tehnološko i inženjersko čudo - omogućit će još jednom talijanskom astronautu da uživa u savršenom espressu u svemiru, baš kao kod kuće. Aroma je ista zahvaljujući nježnom, uravnoteženom okusu koji osiguravaju Lavazza kapsule: krema i kava nisu pomiješane kao što su na Zemlji, već su međusobno odvojene, a tradicionalnu šalicu za espresso zamjenjuje posebna vrećica iz koje se pije. ISSpresso aparat može skuhati kavu u ekstremnim uvjetima u kojima se načela tekućine potpuno razlikuju od onih na Zemlji.

Međutim, postupak pripreme je isti: krajnja praktičnost i jednostavnost za espresso u kojem se u ovom slučaju uživa pijenjem kroz slamku. ISSpresso aparat zadovoljava stroge zahtjeve kompatibilnosti koje je NASA odredila za sustave koji se već nalaze u letjelici, zajedno s onima s kojima astronauti stupaju u interakciju. Aparat također ima inovativni uređaj koji omogućuje čišćenje linije za točenje kave.

David Avino, izvršni direktor tvrtke Argotec, komentirao je: "Uz užitak kave, upotreba ISSpresso aparata Paola Nespolija omogućit će nam istraživanje fizičkih fenomena u orbiti koji se ne mogu replicirati na Zemlji. Zahvaljujući ovom sustavu, već smo patentirali inovativne tehnologije za uklanjanje naslaga kave i vode koje generiraju aparati na Zemlji, čime se smanjuje potrošnja vode do 30%. Sinergija s Lavazzom na taj način nam je pomogla u rješavanju izazovnog znanstvenog i inženjerskog problema od međunarodnog interesa, što nam daje daljnji poticaj za naše eksperimente."