• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Alkaloid AD Skoplje bilježi rast konsolidirane prodaje PDF Print E-mail
Tuesday, 01 August 2017 10:10

alkaloid-zhivko-mukaetovU razdoblju od siječnja do lipnja 2017. godine, Alkaloid je zabilježio rast konsolidirane prodaje od 9%, 11% rasta u konsolidiranoj neto dobiti i prodaju u Velikoj Britaniji u iznosu od 2,1 milijuna eura. Alkaloid AD Skopje postigao je pozitivne financijske rezultate u razdoblju od siječnja do lipnja 2017. – što pokazuje nerevidirani samostalni i nerevidirani konsolidirani Račun dobiti i gubitka. U razdoblju od siječnja do lipnja, ukupna konsolidirana prodaja dosegla je 73,9 milijuna eura, što je povećanje od 9% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Konsolidirana prodaja na domaćem tržištu povećana je za 7%, dok je ukupni konsolidirani izvoz društva povećan za 10%.

Od ukupne konsolidirane prodaje, 39% ostvareno je na domaćem tržištu, a 61% na stranim tržištima. Analiza prema regijama pokazuje da je 32% prodaje ostvareno u zemljama jugoistočne Europe, Rusija i ZND čine 7%, a 21% prodaje ostvaren je u zemljama zapadne Europe (EU i EFTA), dok ostala tržišta bilježe 1% ukupne konsolidirane prodaje. Primjetan rast zabilježen je u Velikoj Britaniji, gdje je prodaja dosegla 2,1 milijuna eura te u Mađarskoj gdje je prodaja iznosila 0,2 milijuna eura. Prodaja u obje zemlje porasla je 18 puta u usporedbi s istim razdobljem lani.

Rast prodaje također se bilježi na sljedećim izvoznim tržištima: Rusija - 24%, Rumunjska - 52%, Slovenija - 24%, Ukrajina - 33%, Crna Gora - 17% itd. Analiza ukupne konsolidirane prodaje po grupama proizvoda pokazuje da se najbolje prodaju proizvodi iz segmenta farmaceutike – 84%, pri čemu se 21% odnosi na OTC proizvode, 16% na kardiovaskularne proizvode, 14% na antibiotike, 13% na neurološke proizvode itd.

Segment kemija - kozmetika - botanika čini 16% ukupne konsolidirane prodaje ili, točnije, na kemiju se odnosi 3%, na kozmetiku 10% i botaniku 3%. Konsolidirana zarada prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), koja je dosegla 10,9 milijuna eura, bilježi rast od 12%, dok neto konsolidirana dobit iznosi 5,9 milijuna eura, što je rast od 11%. Ukupne investicije u dugotrajnu imovinu za razdoblje od siječnja do lipnja 2017. godine iznose 5,3 milijuna eura.