• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Ivica Katavić novi predsjednik Udruženja trgovine HGK PDF Print E-mail
Monday, 15 October 2018 14:02

ivica-katavic-hgkUdruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore održalo je plenarnu sjednicu na kojoj je izabrano novo vodstvo. Za predsjednika Udruženja trgovine izabran je Ivica Katavić, predsjednik Upravnog odbora KTC-a, a za zamjenicu predsjednika izabrana je Mirjana Palada Kmetović, članica uprave Plodina.

„Udruženje trgovine i u novom sazivu nastavlja proaktivno raditi s ciljem identificiranja i rješavanja problema u trgovačkoj djelatnosti i sve to u suradnji s resornim ministarstvima, granskim udrugama i sindikatima“, istaknuo je Katavić. Dopredsjednici Udruženja su Martin Evačić, direktor NTL-a, Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, Danijel Vidiš, član Uprave Spar Hrvatska, Hrvoje Šimić, direktor društva Tekstilpromet i Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija Tommya. Vijeće Udruženja trgovine čini 41 ugledna trgovačka tvrtka iz cijele Hrvatske.

Na sjednici je u suradnji s Ekonomskim institutom iz Zagreba i profesorom Ivanom Damirom Anićem prezentirana analiza trgovine na malo u razdoblju od 2007. do 2018. godine. Trgovina je istaknuta kao važna djelatnost u gospodarstvu, što pokazuju i makroekonomski pokazatelji. Udio trgovaca u ukupnom broju poduzetnika iznosi 18,7 posto, a 15,8 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj radi u trgovini.

Pozitivna kretanja u gospodarstvu dobro su se odrazila na promet u trgovini na malo. U razdoblju od 2007.-2018. čimbenici koji su snažno utjecali na promet u tom sektoru na malo su BDP, potrošnja kućanstva, bruto investicije, vanjska trgovina (uvoz i izvoz) i turistička aktivnost. Očekivanja potrošača su poboljšana u posljednjim godinama, što ukazuje na porast optimizma i rast povjerenja u hrvatsko gospodarstvo, a to se pozitivno odrazilo na promet. Postoji trend smanjenja udjela izdataka za hranu i bezalkoholna pića, no te kategorije još uvijek imaju najveći udio u strukturi izdataka za osobnu potrošnju (29,5 posto). Projekcija rasta prometa u trgovini na malo u Hrvatskoj je 3 posto u 2018. i 3,5 posto u 2019.

„Za uspješnu konkurentsku utakmicu trgovaca, važnu ulogu imaju inovacije, suradnja, konsolidacija tržišta, automatizacija i primjena nove tehnologije u poslovanju i digitalna trgovina“, izjavio je Anić.