• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Čaj - napitak koji je promijenio svijet PDF Print E-mail
Sunday, 24 February 2013 14:30

diana gluhak novaČaj se danas nalazi u svakom kutku svijeta i ima ga u svim oblicima i bojama. Preuzeo je ulogu zdravog, dostupnog i ukusnog napitka u svakom godišnjem dobu.

Piše: Diana Gluhak, mag. nutricionizma, foodieCro

Čaj je napitak u kojem svakodnevno uživa veliki broj ljudi. Čini se kao da je čaj oduvijek na dohvat ruke, međutim povijest kaže drugačije. Iako je Velika Britanija uspješno "kolonizirala" čaj i dovela ga u europsku aristokraciju, čaj svoje podrijetlo i znanost pripreme ipak duguje Kini i Japanu. Prema legendi, pripremu čaja je otkrio kineski car Shen-Nong. Čudesan miris čaja otkrio je tijekom lovačkog izleta, kada mu je slučajno list čaja upao u lončić prokuhane vode. Smatra se da tada počinje povijest pripreme čaja, prije 4000 godina. Čaj i ceremonija čaja u kineskoj kulturi ima više značenja. Postoji nekoliko posebnih okolnosti u kojima se čaj priprema i konzumira: kao izraz poštovanja, obiteljsko okupljanje, isprika i izražavanje zahvalnosti starijim osobama na dan vjenčanja. Slaganje ubrusa u ceremoniji čaja je tradicionalna radnja i svrha joj je da drži negativnu energiju podalje, s obzirom da je ceremonija čaja smatrana jednom od sedam dnevnih potreba. Čaj se danas nalazi u svakom kutku svijeta i ima ga u svim oblicima i bojama, a tradicija čaja se u modernom svijetu gotovo u potpunosti izgubila. Čaj je preuzeo ulogu zdravog, dostupnog i ukusnog napitka u svakom godišnjem dobu.

VRSTE ČAJEVA
Tržište se stalno mijenja, međutim potražnja za čajevima raste iz godine u godinu (FAO). Gledajući iz perspektive potrošača, čaj se može podijeliti na nekoliko kategorija. Čajevi biljke Camellia sinensis su poznatiji kao "pravi čajevi" - zeleni čaj, bijeli čaj i crni čaj. Svi navedeni čajevi se pripremaju iz lišća jedne biljke (Camellia sinensis), međutim konačan proizvod uvelike ovisi o načinu pripreme i prerade lišća biljke. Na tržištu također postoje i popularno nazvani "Biljni čajevi", a čaj od kamilice, šipka, mente, rooibosa i lipe su samo neki od predstavnika. Mnogi od biljnih čajeva imaju dodatna aktivna svojstva i često se preporučuju kao potpora kod pojedinih oboljenja. Kategoriju "Voćni čajevi" objedinjuju čajevi poput jagode, naranče, borovnice i jabuke. "Instant" kategorija čajeva je manje prisutna, ali čini simpatičan izbor za osobe koje su stalno u pokretu. Čajevi koji više pripadaju ljetnim mjesecima su "Ledeni čajevi" raznih okusa. Također, na tržištu postoje i čajevi u bocama koji se mogu i podgrijati te na taj način čine 2u1 kombinaciju za ljeto i zimu.

AKTIVNE TVARI
Čajevi biljke Camellia sinensis bogati su fenolnim spojevima. To su sekundarni biljni metaboliti koji su prisutni u biljnim tkivima. Enzimi koji su ključni u biosintezi fenolnih spojeva djeluju uz pomoć sunčevog svjetla, temperature ili kod mogućih oštećenja biljke. Aktivne fenolne tvari koje se nalaze u zelenom i crnom čaju su flavan-3-oli i flavonoli. Flavan-3-oli (katehini) imaju mnoge pozitivne učinke na ljudsko tijelo, a neki od tih uključuju utjecaj na cirkulaciju krvi i smanjivanje krvnog tlaka. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila navedena, ali i otkrila mnoga druga pozitivna svojstva čaja. Tanini su također polifenolna komponenta čaja Camellia sinensis. Osim u čaju, tanin je možda poznatiji u enološkim krugovima. Interesantno, tanin koji se nalazi u čaju gorkog je, oporog okusa i smatra se da štiti čajevac od raznih grabežljivaca. Kad se govori o nutritivnoj vrijednosti, tanin utječe na smanjenu apsorpciju željeza koje dolazi iz biljnih izvora (Fe3+). Međutim, doda li se vitamin C u čaj iz primjerice limuna ili čak naranče, povećat će se apsorpcija željeza (Fe3+) iz biljnih izvora. Tanini uz sve navedeno pokazuju antivirusna, antibakterijska i antiparazitna svojstva.

HOT OR COLD
Prije nekoliko godina u Tajvanu je nastao novi, popularan način pripreme čaja – sa vodom sobne temperature. Znanstvenike je zainteresirala činjenica koliko priprema čaja utječe na njegovu antioksidativnu aktivnost. Nakon istraživanja čaja koji je preliven vrućom vodom od oko 90°C/min i čaja koji je preliven vodom sobne temperature/120 min, zaključilo se da ne postoji značajna razlika u antioksidativnoj aktivnosti čaja (fenolna aktivnost). Zeleni, Oolong i Crni čaj su pokazivali jače antioksidativne aktivnosti kad su preliveni vrućom vodom. Iznimka je bio bijeli čaj, gdje ga se radi očuvanja antioksidativne aktivnosti ipak preporuča preliti vodom sobne temperature.

DELIKATNI ZAVRŠETAK
Konzumirajući čajeve koji sadrže tein, treba ograničiti unos na najviše tri šalice na dan. Također, čaj je najbolje držati u zatvorenoj posudi u kojoj nema doticaja sa dnevnim svjetlom kako bi sačuvao svoja svojstva. Delikatna namirnica koja svoju odu povijesti piše kroz tisućljeća, još uvijek, iako na drugačiji način, zauzima važno mjesto u svakodnevnoj prehrani i kulturi. Danas kada postoji mnogo vrsta i tipova čajeva nadohvat ruke, čarobni napitak se povezuje sa zdravljem i užitkom. U svakom slučaju, čaj je skromna biljka snažnih svojstava koja je odlična za početak i završetak dana.


DIANA GLUHAK -> ARHIVA TEKSTOVA:
->Stevija - šećer novog doba  
->Kranjska kobasica 'predmet' velike rasprave 
->Antioksidansi - važan atribut zdravlja

->Zajedno smo jači