Njemačka zabilježila prve slučajeve afričke svinjske kuge u uzgoju

Foto: EPA/FAH

Njemačko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak o prvim slučajevima afričke svinjske kuge na svinjogojskim farmama, napominjući da će nastaviti izvoziti svinjetinu iz regija u kojima bolest nije registrirana. Znanstveni institut Friedrich-Loeffler potvrdio je da je na dvije farme u saveznoj zemlji Brandenburg zabilježena pojava afričke svinjske kuge, priopćilo je ministarstvo.

Bolest je utvrđena na “organskoj” farmi s 200 životinja i na malom poljoprivrednom gospodarstvu sa samo dvije svinje, priopćilo je ministarstvo zdravstva Brandenburga. Sve su životinje usmrćene.

Afrička svinjska kuga do sada je u Njemačkoj zabilježena samo kod divljih životinja, ukupno 1.277 slučajeva u populaciji divljih svinja na području Brandenburga, blizu granice s Poljskom gdje se bolest proširila.

“Gotovo godinu dana borimo se protiv ogromnog pritiska koji stvara bolest u Poljskoj”, rekla je ministrica zdravstva Brandenburga Ursula Nonnemacher. Duž granice s Poljskom podignuta je ograda kako bi se spriječio ulazak divljih svinja u Njemačku i uspostavljeno je šest zona za pojačani lov na divlje svinje, rekla je Nonnenmacher. “Žao mi je zbog prvih slučajeva zaraze u uzgoju svinja, ali ta se mogućnost, nažalost, nije mogla u potpunosti isključiti”, dodala je.

Kina i drugi kupci zabranili su uvoz svinjetine iz Njemačke u rujnu prošle godine, nakon što je potvrđen prvi slučaj kod divljih životinja. Zabrane su još uvijek na snazi. Zabrane uvoza dovele su do promjena u trgovini, pa su proizvođači iz EU-a, uključujući Španjolsku, povećali svoj izvoz u Aziju, a Njemačka je povećala prodaju unutar EU-a.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da će Njemačka, prema konceptu regionalizacije, nastaviti izvoziti svinjsko meso u ostale zemlje EU-a. Koncept regionalizacije podrazumijeva obustavu uvoza iz regije u kojoj je bolest utvrđena, ali ne i opću zabranu prodaje, objašnjava Reuters. (Hina/Reuters)