Heineken jača poziciju na afričkom tržištu

Nizozemski pivar Heineken objavio je da će preuzeti kontrolne udjele u afričkim tvrtkama Distell Group Holdings i Namibia Breweriesu, utirući put stvaranju južnoafričkog proizvođača pića vrijednog četiri milijarde eura.

Preuzimanje Distella sa sjedištem u Južnoafričkoj Republici označit će širenje Heinekena, drugog najvećeg svjetskog pivara, u segment proizvodnje vina i žestokih pića, zahvaljujući Distellovom likerskom brendu Amarula i vinima Nederburg i Two Oceans. Pored toga, Heineken će prodavati Distellove škotske viskije, čija je proizvodnja smještena u Britaniji.

Izvršni direktor Heinekena Dolf van den Brink izjavio je kako će tim sporazumom poboljšati logistiku i povećati broj prodajnih mjesta za pivo, vino i žestoka pića u Južnoafričkoj Republici. Iste planove imaju i za Namibiju.

Nizozemska će kompanija tako preuzeti kontrolu nad regionalnim partnerom Namibian Breweries Ltd-u tržišne vrijednost oko 400 milijuna eura, kupnjom 50,01 posto udjela u Ohlthaver & List Group of Companiesu u sastavu NBL Investment Holdingsa, vlasniku 59,4 posto udjela u tvrtki.

Sporazum također omogućava rast na drugim tržištima u Africi, kao što su Kenija i Tanzanija, dodao je Van den Brink. “Treba biti očito da diljem svijeta počinjemo kupovati tvrtke iz segmenta proizvodnje žestokih pića i vina”, izjavio je čelnik nizozemske tvrtke Reutersu.

Heineken će platiti 1,3 milijarde eura u gotovini i dodati svoje južnoafričko poslovanje kako bi osigurao najmanje 65 posto udjela u novoj grupi, a ostatak je u velikoj mjeri u rukama dioničara Distella koji su odlučili reinvestirati u tvrtku.

Temeljem postignutog dogovora vrijednost Distella procijenjena je na oko 40,1 milijardu južnoafričkih randa (2,6 milijardi dolara) ili 180 randa po dionici, objavili su iz Distella. Očekuju da će ukupna transakcija povećati profitne marže u srednjoročnom razdoblju i dobit po dionici u prvoj godini nakon dovršetka transakcije.

Izvršni direktor Distella Richard Rushton rekao je da će sporazum vjerojatno zaključiti do kraja 2022. godine, dodavši i da je dogovoreno da dioničarima neće biti isplaćena ni privremena ni cjelogodišnja dividenda. Distellovi razgovori s Heinekenom o povezivanju najavljeni su u ovogodišnjem svibnju, podsjeća Reuters. (Hina/Reuters)