Trgovci neće uvođenje eura iskoristiti za podizanje cijena

Trgovci ne namjeravaju uvođenje eura zlouporabiti kako bi podigli cijene, istaknula je potpredsjednica Udruge trgovine i logistike Ana Babić tijekom konferencije “Implementacija eura – sve što morate znati”.

Prema njezinim riječima, pred trgovcima i logističarima naporan je proces uvođenja eura, što uz ostalo podrazumijeva educiranje zaposlenika, prilagodbu informacijskih i drugih sustava te komunikaciju s kupcima, potrošačima. Upozorava da će se sve to događati u vremenima visoke inflacije.

Podsjetila je da trgovci od 5. rujna ove godine imaju obvezu dvojnog iskazivanja cijena, u kunama i eurima. 

Trgovci su, prema njezinim riječima, do sada dobro surađivali s državnim institucijama, koje su prihvatile većinu njihovih sugestija vezanih uvođenje eura. Rekla je i da su trgovci “itekako svjesni niske kupovne moći prosječnog hrvatskog građanina”, te kako i to utječe na formiranje cijena. 

“Implementacija eura je veliki izazov i trošak, ali trgovci su uvijek bili predvodnici u svemu”, istaknula je Babić, dodavši da su prepreke na koje trgovci sada nailaze negativna percepcija krajnjeg potrošača prema njima, negativna percepcija medija, ali i to što potrošač očekuje neopravdano dizanje cijena.

Savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić istaknuo je da depoziti u eurima u Hrvatskoj čine 76,2 posto ukupnih štednih i oročenih depozita u bankama. Naglasio je kako će ulazak u europodručje dići hrvatski kreditni rejting.

Viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend smatra kako uvođenjem eura naša država dobiva “iznimno kvalitetan proizvod”. “Europodručje je među ključnim svjetskim gospodarstvima, drugo najbogatije gospodarstvo i najveći izvoznik”, kazao je Faulend, dodavši i kako je euro druga najvažnija valuta u globalnim pričuvama te u međunarodnim transakcijama financiranja.

Uvođenjem eura kao službene valute, kazao je, imat ćemo vrlo povoljne uvjete zaduživanja na međunarodnim tržištima kapitala, nisku ranjivost na tečajna kretanja, te visoku otpornost na financijske poremećaje.

Predsjednik Udruge trgovine i logistike Denis Čupić naglasio je kako je trgovina naučena na kontinuirane promjene i izazove, ali i da se trgovci znaju s njima nositi. “Uvođenje eura samo je jedan od izazova s kojim se borimo”, rekao je, dodavši međutim da će predstojeća politika iskazivanja cijena dovesti do toga da će trgovci polako smanjiti razinu sniženja jer će im to biti operativno prekomplicirano. (Hina)