• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Zakon o hrani: Hranimo se kaznama PDF Print E-mail
Friday, 31 August 2012 13:05

kreimir lipovak - financije i poreziHrvatski proračun se hrani kaznama, a Zakon o hrani je idealan za takvo što. Kompleksan je, često se mijenja, a zajedno s pratećom regulativom nije baš svima razumljiv.

Piše: Krešimir Lipovšćak, Partner, TPA Horwath

Prema Zakonu o hrani, hrana uključuje više od onoga što podrazumijevamo u svakodnevnom govoru. Tako su hrana primjerice gume za žvakanje, alkoholna i bezalkoholna pića i voda.

PIJ MALO, PIJ DOBRO
Zakon o hrani strogo brani izravno i neizravno reklamiranje žestokih alkoholnih pića, ali dopušta reklamiranje piva i vina. U praksi to znači da se žestoka alkoholna pića ne smiju spominjati u lecima i katalozima. Ne smije biti promotivnih akcija žestokih alkoholnih pića, niti hostese smiju šetati u majicama s nazivima žestokih alkoholnih pića (ili njihovih proizvođača). Slanje cjenika, obavještavanje o svojstvima alkoholnih pića je dopušteno. Ako inzistirate na reklami, kaznit će vas od 50 tisuća do 100 tisuća kuna, a odgovornu osobu od 5 tisuća do 10 tisuća kuna, kao i obrtnika.

SLIJEDI ME
Grah i češnjak dolaze iz Kine, grožđe iz Čilea, jagode iz Španjolske, a šlag iz Njemačke. Trgovci ne znaju što prodaju, a proizvođači ne znaju što im se događa s robom kad dođe na police trgovina. I proizvođači i trgovci dužni su osigurati da se zna odakle dolazi hrana i njezini sastojci, a onaj tko je stavio robu na tržište odgovoran je ako se nešto dogodi. Potrošač mora znati zemlju podrijetla i naziv proizvođača, što često nije slučaj kod svježeg voća i povrća. Ako ne slijedite pravila pa ne znate odakle vam hrana ili je niste pravilno označili, za svaki taj prekršaj kazna je od 50 tisuća do 100 tisuća kuna, a jeftinije prolaze odgovorne osobe i obrtnici s 5 tisuća do 10 tisuća kuna.

PRAVA TEMPERATURA
Hrana koja mora biti u hladnjaku, mora biti tako i uskladištena, prevezena i prodavana, što je manje-više općepoznata stvar. Manje je poznato da i sama prodavaonica i skladište moraju biti tako temperirani da hrani bude “ugodno“, a to u ovim ljetnim danima često nije slučaj. Jeftinije je nabaviti dobar klima-uređaj nego platiti kaznu od 50 tisuća do 100 tisuća kuna, odnosno dodatno za odgovoru osobu 5 tisuća do 10 tisuća kuna. Obrtnici plaćaju kaznu po “nižoj tarifi“ od 5 do 10 tisuća kuna.

SMJEŠTAJNI KAPACITETI
Pogoni i prodavaonice upisuju se u posebne upisnike. Svaka promjena ili zatvaranje objekta mora se prijaviti. Zaboravne će to stajati od 50 do 100 tisuća kuna, a odgovorne osobe i obrtnike od 5 tisuća do 10 tisuća kuna.

GM HRANA
Neki u GM hrani vide sukob Amerike i Europe, odnosno strah da će GM hrana uništiti visokosubvencioniranu europsku poljoprivredu. Jedni smatraju da GM hrana ima nepoznate učinke na zdravlje i evoluciju ljudi, dok drugi smatraju da GM hrana smanjuje upotrebu herbicida, pesticida i ostalih kemijskih sredstava. Zakon o hrani daje dvaput (pa možda zbuni na prvi pogled) definiciju GM hrane. Ukratko, to je hrana koja se sastoji ili sadržava ili je proizvedena od genetski modificiranih organizama (a to su organizmi čiji je genetski materijal izmijenjen, ali ne prirodnim putem, parenjem i/ili prirodnom rekombinacijom). Za stavljanje na tržište takve hrane potrebno je odobrenje ministra zdravlja uz suglasnost ministra poljoprivrede i prethodno znanstveno mišljenje Agencije za hranu. Ako netko pokuša zaobići ove propise, stići će ga kazna od 100 tisuća do 500 tisuća kuna uz odgovarajući popust za odgovorne osobe i obrtnike.

HRANA I EU
S ulaskom u Europsku Uniju (za manje od godinu dana!) veliki dio propisa o hrani postaje automatski dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske te ih ne treba posebno donositi. Dakle, treba se odmah pripremiti. Kinezi (oni koji uzgajaju grah i češnjak) kažu: “I najduži put počinje prvim korakom“. Stoga ako već niste, produžite korak! I ne zaboravite da plaćanjem kazni višestruko punite proračun. One nisu porezno priznati trošak, a na kazne plaćene za odgovornu osobu morate obračunati porez i doprinose.