• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Što nas čeka u 2015. godini? PDF Print E-mail
Monday, 01 December 2014 13:52

kresimir lipovscak novaOd Nove se godine svi nadaju većim plaćama jer je Vlada najavila povećanje osnovnog odbitka i tzv. razreda na koje se primjenjuju porezne stope. Same stope neće biti snižavane, a glavni smisao promjene jest povećanje osobne potrošnje.

Piše: Krešimir Lipovšćak, Partner, Crowe Horwath 

Nekoć davno ljudi su se obraćali vračevima, odnosno prorocima, da bi saznali što ih čeka u budućnosti. Stari Grci, ali i Rimljani, pohodili su Apolonovo svetište u Delfima u Fokidi pod planinom Parnas. Ondje su dobivali dvosmislena proročanstva, ali svejedno su sretni odlazili iz hrama. Najpoznatiji prorok svih vremena svakako je Michel de Nostredame ili Nostradamus. Mi danas imamo Google, Narodne novine, web stranice Sabora i hrvatske vlade pa na njima možemo saznati što nam se sprema u novoj 2015. godini. A očekuju nas brojni 'specijaliteti' - od novih pravila za rasprodaje, manjeg poreza na dohodak na plaće te oporezivanja kamata na štednju i prodaje dionica i udjela, a moguće, i na kraju, porez na imovinu.

NOVA PRAVILA ZA RASPRODAJE

Od Nove godine stižu i nova pravila kojima je cilj zaštita opravdanih interesa potrošača kako bi bili informirani o kakvoj se točno vrsti sniženja / rasprodaje radi, a naravno, s novim pravilima stižu i nove kazne. U tablici smo prikazali novitete kao i nove definicije i dopušteno trajanje raznih vrsta sniženja cijena.

snizenja-1

Dakle, nova nam pravila donose neke zanimljivosti koje bi trebale zaštititi potrošače od tzv. lažnih popusta. Nadamo se da će pravila to i postići, a da pri tome neće trgovcima prouzročiti dodatne poteškoće u poslovanju.

MANJI POREZ NA DOHODAK NA PLAĆE I VEĆA POTROŠNJA?

Od Nove se godine svi nadaju većim plaćama jer je Vlada najavila povećanje osnovnog odbitka i tzv. razreda na koje se primjenjuju porezne stope. Same stope neće biti snižavane. Glavni smisao promjene jest da se poveća osobna potrošnja. Novi osobni odbitak povećava se s 2.200 kn na 2.600 kn, a novi porezni razredi su:

snizenja-2

Na konkretnim primjerima neto mjesečnih plaća osobe koja živi u Zagrebu, i nema uzdržavanih članova obitelji, to izgleda ovako:

snizenja-3

Dakle, veće promjene dogodit će se većim plaćama, ali može se reći da će okvirno povećanje iznositi od cca 2 do cca 5 posto.

SKUPLJI NOVI STANOVI?

Hrvatska je morala uskladiti oporezivanje nekretnina s pravnom stečevinom EU. Na koji način i kako je to učinila, drugo je pitanje. Najvjerojatniji rezultat jest da će novi stanovi poskupjeti ili će investitori nauštrb svoje dobiti smanjiti cijene. Pojednostavljeno, trenutačna pravila za nove stanove su sljedeća: na dio zemljišta u cijeni stana kupac plaća porez na promet nekretnina u iznosu od 5%. Ovisno o veličini stana i statusu kupca, moguća su porezna oslobođenja. Na element stana (građevine) plaća se PDV, tj. plaća ga indirektno kupac. Po novim pravilima, od Nove godine gleda se je li stan bio korišten ili nastanjen najmanje dvije godine prije prodaje. Ako nije bio, i na element zemljišta i na element zgrade, tj. stana, plaća se 25% PDV-a. Kupci fizičke osobe PDV ne mogu odbiti niti postoje oslobođenja za takve slučajeve kao kod Zakona o porezu na promet nekretnina. Neto efekt je da kupac novog stana na dio zemljišta plaća 20% više nego prije 1. siječnja 2015. S obzirom na to da sve nijanse oporezivanja još nisu definirane, nadamo se da će nas u novoj godini ipak dočekati nešto ugodnije iznenađenje.

shopping-porezi-financijeKAMATE NA ŠTEDNJU GRAĐANA OPOREZIVE?

Za razliku od drugih građana EU, hrvatski građani, odnosno porezni obveznici, uživali su rijetku privilegiju da se kamata na štedne uloge nije oporezivala. Argument za to bio je vraćanje povjerenja u banke, pozitivni učinci štednje, kao i argument da je novac od štednje ionako došao iz izvora koji je već bio oporezovan (npr. plaća, mirovina, dividenda, itd.). Vlada, uvidjevši ovu priliku, planira uvesti 12% poreza na dohodak na isplaćenu kamatu i time prikupiti oko 300 milijuna kuna. Još uvijek nije jasno hoće li se oporezivati kamata na stambenu štednju i druga ulaganja slična štednji.

PRODAJA DIONICA OPOREZIVA?

Kao i u gore navedenom primjeru, hrvatski porezni obveznici imali su rijetku privilegiju u EU da im se dobit ostvarena od prodaje dividendi i udjela nije oporezivala. Vlada planira uskoro i tu uvesti novitete, ali ipak tek u 2016. godini Tu bi trebale postojati i uobičajene iznimke kao i u drugim zemljama, tj. da se oporezuje samo tzv. špekulacija, ali ne i investicije. Što je investicija, obično se definira rokom u kojem se drži dionica ili udio (npr. minimum godina dana) i postotkom dionica / udjela u određenom trgovačkom društvu (npr. minimalno 10%). Još nije poznato hoće li ova promjena i u kojoj mjeri utjecati na burzovna ulaganja hrvatskih građana.

POREZ NA IMOVINU?

Ono što ni Nostradamus još nije predvidio, jest hoće li se uvesti porez na imovinu, tj. na nekretnine. Nekretnine su u uvjetima inflacije u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji zapravo bile jedini oblik štednje i ulaganja, što je rezultiralo natprosječnim velikim vlasništvom nekretnina u odnosu na neke zapadne, odnosno razvijenije zemlje. Navodno je glavna zapreka uvođenju ovog poreza, osim političke, i nesređenost zemljišnih knjiga i katastra u većem dijelu Hrvatske. Ono što još nije jasno definirano su visina i izuzeća od plaćanja, odnosno mogućnost smanjenja stope poreza. U svakom slučaju, čini se da će ovo biti jedan od nepopularnijih poreza (ako porez uopće može biti popularan)! I za kraj - nadam se da u 2015. godini neće biti drugih iznenađenja.

 

CROWE HORWATH -> ARHIVA TEKSTOVA: 

->Jeste li se pripremili na porezni nadzor?
->Kako najpovoljnije nabaviti automobil za potrebe društva
->Poslovni procesi i marketinške strategije: Svi izazovi rebrandinga

->Financijski pokazatelji uspješnosti poslovanja 
->Zakon o zaštiti potrošača: Sniženja postaju 'posebni oblici prodaje'
->Porezna politika: Izvještavanje na JOPPD obrascu
->Porezne promjene obilježile 2013.
->(Ne)plaćanje u roku i kada platiti?
->Sustav oporezivanja: Promet dobara u EU
->Kontrola poslovanja: Obaveza revizije u EU
->Elektronička komunikacija: Kazna za reklamiranje e-poštom?
->Otpis kamata i reprogram duga
->Oprost duga: Dugovi nas 'tjeraju' naprijed
->Koliko iznosi trošak fluktuacije zaposlenika?
->Za porez i javna davanja nema zastare
->Privlačni poticaji za nova ulaganja 
->Transferne cijene: Imate li potrebnu dokumentaciju? 
->Novo na tržištu - jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću 
->Fiskalne blagajne: kraj prodaje na crno ili samo skupi pokušaj? 
->Zakon o hrani: Hranimo se kaznama