• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Dopušteni manjkovi u trgovini PDF Print E-mail
Monday, 22 June 2015 19:11

lipovscak-prtenjaca-comboPorezna uprava je propisala kakvi su manjkovi i kada su porezno dopušteni, a pri tome se ravna odlukama Hrvatske gospodarske komore (HGK) odnosno Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Pišu: Krešimir Lipovšćak i Antonio Prtenjača, Crowe Horwath

Manjkovi u trgovini su česta pojava, a uzroci su različiti, npr. tehnološki manjkovi i krađa ali i nepažnja, osobna izuzimanja i slično. S obzirom da u pravilu takvi manjkovi umanjuju dobit, a mogu umanjiti i porezu osnovicu, pod posebnim su povećalom Porezne uprave prilikom poreznih inspekcija. Naravno, porezno nedopušteni manjkovi podliježu oporezivanju.

ODLUKE HGK I HOK-a

Porezna uprava je propisala kakvi su manjkovi i kada su porezno dopušteni, a pri tome se ravna odlukama Hrvatske gospodarske komore (HGK) odnosno Hrvatske obrtničke komore (HOK). Dakle, prema Odluci HGK utvrđeni su manjkovi s naslova kala, rastepa, kvara i loma na proizvodima u trgovini, odnosno za obrtnike prema odluci HOK-a o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma na proizvodima u trgovini. U tablici prikazali smo značenje određenih pojmova prema tim odlukama. Dopuštena visina manjka u trgovini na malo i veliko izražava se u postocima koji se primjenjuju od količine proizvoda prodanih u obračunskom razdoblju. Primjerice, za trgovinu na veliko, manjkovi se utvrđuju u iznosu od 50% utvrđenih normativnih gubitaka u trgovini na malo. Manjak utvrđen u visini i na način propisan Odlukom HGK, odnosno Odlukom HOK-a, ne podliježe plaćanju PDV-a.

manjkovi

DOPUŠTENI MANJAK

Kao što je već rečeno, dopušteni manjak u trgovini na malo i veliko izražava se u postocima koji se primjenjuju od količine proizvoda prodanih u obračunskom razdoblju, što znači da se dopušteni manjak utvrđuje u količinama, a ne u određenom novčanom iznosu. Nadalje, oporezivanju ne podliježu ni manjkovi nastali zbog više sile kojim se smatraju manjkovi (štete) nastali kao posljedica elementarnih nepogoda, ratnih razaranja i provalnih krađa do visine utvrđene temeljem očevidnika nadležnog tijela za procjenu šteta (npr. zapisnik policije o šteti).

Ukoliko se ne može utvrditi zbog čega nastaje manjak i/ili se ne može utvrditi tko je kriv za manjak, Porezna uprava u praksi zna odrediti dohodak u naravi osobi koja je potpisala odluku o otpisu manjka. Zaključno, postoje brojne životne situacije zbog kojih nastaju manjkovi, a koji nisu predviđeni poreznim propisima. Nažalost, u svim takvim situacijama manjak nije porezno priznati rashod, a usto se mora platiti porez na dodanu vrijednost. Porezna uprava čak ide i korak dalje pa u nekim situacijama smatra da je manjak na skladištu dohodak osobe koja je potpisala odluku o manjku. Stoga je kontrola i praćenje zaliha izuzetno važan proces jer ne samo da će vas koštati troška financiranja, nego će vas Porezna uprava dodatno oporezovati.


CROWE HORWATH -> ARHIVA TEKSTOVA: 

->Nove evidencije o radnicima i radnom vremenu
->Porezni dug: Možete li pregovarati i nagoditi se s Poreznom upravom?
->Benefiti zapošljavanja osoba s invaliditetom
->Porezni propisi: Što nas čeka od 1. siječnja 2015.?

->Što nas čeka u 2015. godini?
->Jeste li se pripremili na porezni nadzor?
->Kako najpovoljnije nabaviti automobil za potrebe društva
->Poslovni procesi i marketinške strategije: Svi izazovi rebrandinga
->Financijski pokazatelji uspješnosti poslovanja 
->Zakon o zaštiti potrošača: Sniženja postaju 'posebni oblici prodaje'
->Porezna politika: Izvještavanje na JOPPD obrascu
->Porezne promjene obilježile 2013.
->(Ne)plaćanje u roku i kada platiti?
->Sustav oporezivanja: Promet dobara u EU
->Kontrola poslovanja: Obaveza revizije u EU
->Elektronička komunikacija: Kazna za reklamiranje e-poštom?
->Otpis kamata i reprogram duga
->Oprost duga: Dugovi nas 'tjeraju' naprijed
->Koliko iznosi trošak fluktuacije zaposlenika?
->Za porez i javna davanja nema zastare
->Privlačni poticaji za nova ulaganja 
->Transferne cijene: Imate li potrebnu dokumentaciju? 
->Novo na tržištu - jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću 
->Fiskalne blagajne: kraj prodaje na crno ili samo skupi pokušaj? 
->Zakon o hrani: Hranimo se kaznama