• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Outsourcing pravnih usluga: Dio poslovanja prepustite profesionalcima PDF Print E-mail
Thursday, 28 April 2016 15:56

gordan-rotkvicNa području Republike Hrvatske postoje odvjetnici i odvjetnička društva koja svojim klijentima nude široki raspon pravnih usluga potrebnih u svim sferama i fazama poslovanja. Tako na jednom mjestu možete dobiti uslugu osnivanja samog društva, poreznog savjetovanja, izrade pisanih savjeta i ugovora za svakodnevno poslovanje pa sve do izrade složenijih ugovora koji se npr. tiču složenih međunarodnih spajanja ili pripajanja poslovnih subjekata.

Piše: Gordan Rotkvić, Senior Manager, Crowe Horwath

Svakodnevno poslovanje gotovo je nezamislivo bez posezanja za nekom vrstom pravnog savjeta ili usluge. Bilo da se radi o prijedlogu za donošenje rješenja o ovrsi kojim želimo naplatiti potraživanje od nediscipliniranog dužnika ili o ugovoru o zakupu poslovnog prostora za novoosnovanu podružnicu, potrebno je primijeniti aktualne pravne propise i sročiti pravni dokument koji će najbolje zaštiti naše interese. Po pitanju pravnih poslova gospodarstvenici se često oslanjaju na različita rješenja, od korištenja već rabljenih ‘špranci’ ugovora (npr. već otisnutih ugovora o zakupu) ili pravnika/e zaposlenih u svom društvu dok će treći navedene poslove prepustiti profesionalcima koji su ovlašteni za pružanje takvih usluga – odvjetnicima.

Posezanje za ranije korištenim obrascima može do određenog trenutka biti od koristi te ponekad neće niti doći do prilike da se pokažu sve ‘slabosti’ takvog rješenja. Međutim, svakodnevni su primjeri da oslanjanje samo na takva rješenja može dovesti do velikih gubitaka koji su se mogli izbjeći ili sanirati kvalitetnom pravnom uslugom. U svom poslovanju gospodarstvenici trebaju bit koncentrirani na svoje poslovanje te se ne trebaju previše zamarati novinama u pravnom uređenju poslovnih procesa u kojima sudjeluju. Drugim riječima, gospodarstvenici trebaju imati komfor da na navedene stvari troše što manje svojih resursa. No kako to postići imajući u vidu hiperinflaciju propisa koja ne jenjava i u kojoj se čak niti profesionalci ponekad najbolje ne snalaze, a na što ukazuje i neusklađena sudska praksa?

Odgovor leži u prepuštanju pravnih usluga osobama kojima je to core-business, odnosno odvjetnicima - bilo samostalnima bilo odvjetničkim društvima. Na području Republike Hrvatske postoje odvjetnici i odvjetnička društva koja svojim klijentima nude široki raspon pravnih usluga potrebnih u svim sferama i fazama poslovanja. Tako na jednom mjestu možete dobiti uslugu osnivanja samog društva, poreznog savjetovanja, izrade pisanih savjeta i ugovora za svakodnevno poslovanje pa sve do izrade složenijih ugovora koji se, npr. tiču složenih međunarodnih spajanja ili pripajanja poslovnih subjekata.

KADA ‘OUTSOURSATI’

Razloga zašto je dobro prepustiti obavljanje navedenih usluga profesionalcima je napretek. Najbolje da se poslužimo primjerom s početka teksta. Zamislite situaciju u kojoj vam poslovni partner duguje iznos od xy kuna već skoro tri godine, ali zbog daljnje poslovne suradnje i isplata koje su u međuvremenu ipak pristigle niste se odlučili pokretati ovrhu želeći tako sačuvati poslovnu suradnju te vjerujući da će se dug podmiriti dobrovoljno. Ipak, uz svu vašu dobru volju s pravom predviđate da dugovanje očito neće biti podmireno, a rokovi zastare se bliže te se odlučujete prisilnim putem ostvariti svoju tražbinu. Na temelju vjerodostojne isprave (npr. računa koji ste izdali za isporučenu robu) dajete svom pravniku u društvu da vam pokrene ovrhu. Vaš pravnik sastavlja prijedlog za ovrhu na temelju do tada rabljenih predložaka i pokreće ovrhu. No u međuvremenu je došlo do izmjena ili promjene zakona koji uređuje pitanje ovrhe i dolazi do odbačaja prijedloga za ovrhu. Navedeno nije zabrinjavajuće ukoliko ste unutar zastarnog roka te možete podnijeti novi (ispravljeni) prijedlog za ovrhu.

Međutim, što ako je taj rok prošao? Tada ste bespovratno izgubili navedeni iznos s obzirom da će svaki upućeni dužnik na ponovljeni prijedlog za ovrhu izjaviti prigovor zastare te će vam umjesto naplate svojih potraživanja ostati dug za bezuspješan ovršni postupak. U slučaju takve greške štetu biste mogli potraživati eventualno od strane vašeg zaposlenika odnosno pravnika, ali tek ako dokažete da je postupao iz namjere ili krajnje nepažnje. Međutim, poanta nije u naplati duga od vašeg zaposlenika već od dužnika. Upravo ovaj hipotetski primjer ukazuje koliko je važno pratiti sve novine u zakonodavstvu i ne pouzdavati se u dosadašnja rješenja.

Istovremeno, novine su prebrojne da bi se u svim aspektima poslovanja ta zadaća mogla prepustiti samo jednoj osobi. U svakodnevnom poslovanju pojavljuju se aspekti vezani na obvezno pravo, radno pravo, ovršno pravo, stečajno pravo, pravo vlasništva itd. U tome leži razlog za donošenje odluke da se taj dio poslovanja prepusti onima koji to svakodnevno, ne samo rade, već i žive. Vaš odvjetnik će, ne samo znati sve izmjene u zakonskim okvirima, već će znati i neke pojavnosti u postupanjima tijela s kojima u svom radu dolazi u susret pa shodno tome vam dati i pravi savjet kako se postaviti u danoj situaciji.

VAŠ POUZDAN PARTNER

Kroz suradnju vaš će odvjetnik postati ne samo pouzdani izvršilac vaših namjera i poslovnih procesa, već i koristan savjetnik koji će poznavajući prirodu vašeg poslovanja znati dati vam savjet čak i onda kada ga niste očekivali ili tražili. Njegova usluga možda neće uvijek biti vrednovana kroz korist koja je ostvarena za vaše poslovanje, ali će biti vrednovana u sprječavanju eventualnog gubitka koji se mogao izbjeći poput gornjeg primjera. Osim toga, suradnjom dobivate profesionalca koji za svoj rad odgovara svojom imovinom i svojim osiguranjem koje je obvezno do iznosa od 800.000,00 kuna za samostalne odvjetnike, odnosno 9.000.000,00 kuna za odvjetničko društvo.

Dugogodišnja praksa na stranim tržištima je outsourcing svih usluga koje ne predstavljaju core-business poput knjigovodstva ili poreznog odjela. Uz tzv. in-house lawyere (stalno zaposlene pravnike u društvu) svi veći (ali i manji) subjekti imaju suradnju s odabranim odvjetničkim društvima koja ih prate ne samo na domicilnom, već i na međunarodnim tržištima. Navedeno vam daje sigurnost da imate pouzdanog partnera koji će vas pravilno savjetovati i zastupati bez obzira gdje poslovno nastupate. Iako na domaćem tržištu još uvijek ne postoji dovoljna svijest o važnosti pravilnog i pravovremenog pravnog savjeta navedena percepcija tog segmenta ipak se mijenja.

Kao što vjerojatno ne biste sami popravljali svoje zube ili o tome pokušavali steći vještine googlanjem, tako ne biste trebali niti bitne poslovne odluke donositi samostalno ili pouzdajući se u nečije priučeno poznavanje propisa. U ovom slučaju stara izreka: „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari“ od posebnog je značenja.
 

CROWE HORWATH -> ARHIVA TEKSTOVA: 

->Revizija ne identificira porezne rizike - bitno je napraviti porezni pregled
->Što donose promjene u Hrvatskim standardima financijskog izvještavanja
->Presjek: Porezne novosti koje se (po prvi puta) primjenjuju od 2015.
->Kupnja/prodaja i izgradnja/ održavanje industrijskog pogona
 >Kome se ukida porezni nadzor
->Što donosi novi Zakon o računovodstvu?
->Porezni i ostali aspekti internetske trgovine i kuponske prodaje
->Dopušteni manjkovi u trgovini
->Nove evidencije o radnicima i radnom vremenu
->Porezni dug: Možete li pregovarati i nagoditi se s Poreznom upravom?
->Benefiti zapošljavanja osoba s invaliditetom
->Porezni propisi: Što nas čeka od 1. siječnja 2015.?

->Što nas čeka u 2015. godini?
->Jeste li se pripremili na porezni nadzor?
->Kako najpovoljnije nabaviti automobil za potrebe društva
->Poslovni procesi i marketinške strategije: Svi izazovi rebrandinga
->Financijski pokazatelji uspješnosti poslovanja 
->Zakon o zaštiti potrošača: Sniženja postaju 'posebni oblici prodaje'
->Porezna politika: Izvještavanje na JOPPD obrascu
->Porezne promjene obilježile 2013.
->(Ne)plaćanje u roku i kada platiti?
->Sustav oporezivanja: Promet dobara u EU
->Kontrola poslovanja: Obaveza revizije u EU
->Elektronička komunikacija: Kazna za reklamiranje e-poštom?
->Otpis kamata i reprogram duga
->Oprost duga: Dugovi nas 'tjeraju' naprijed
->Koliko iznosi trošak fluktuacije zaposlenika?
->Za porez i javna davanja nema zastare
->Privlačni poticaji za nova ulaganja 
->Transferne cijene: Imate li potrebnu dokumentaciju? 
->Novo na tržištu - jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću 
->Fiskalne blagajne: kraj prodaje na crno ili samo skupi pokušaj? 
->Zakon o hrani: Hranimo se kaznama