SAP Business ByDesign s potpunom hrvatskom lokalizacijom stigao na tržište

Sanjin Katinić, Anita Lacmanović i Joe Bašić

SAP Business ByDesign, izvrstan SAP-ov poslovno informacijski sustav (ERP) za srednje velike i male tvrtke, koji je sjajno primljen u poslovnim krugovima diljem svijeta, konačno je spreman i za hrvatsko tržište

Gotovo godinu dana predanog rada konzultanata i programera konzultantske kuće b4b iz Zagreba i SAP-a rezultiralo je SAP Business ByDesign verzijom za Hrvatsku. Ovo moderno ERP rješenje u oblaku kroz svoje integrirane module pokriva sva ključna područja poslovanja tvrtke od prodaje i servisne službe, ljudskih potencijala, financija, računovodstva, kontrolinga i nabave, do proizvodnje, skladišta, distribucije i upravljanja projektima, uz iznimno moćne funkcionalnosti analitike i izvješćivanja o svim navedenim područjima.

Lokalizacija SAP Business ByDesign je još jedno sjajno postignuće koje nam u ovoj godini dolazi iz b4b „laboratorija“. Uz posao na lokalizaciji, b4b je paralelno odradio opsežan i zahtjevan proces certificiranja timova koji rade na implementaciji  sustava čime je stekao status prvog, i za sada jedinog, SAP partnera za Business ByDesign u Hrvatskoj i regiji.  

„U ovu godinu smo ušli s ambicioznim planom razvoja portfelja i kompetencija vezanih uz nova rješenja koja vidimo kao okosnicu našeg poslovanja u godinama ispred nas. Nitko naravno u tom trenutku nije mogao ni pomisliti s kojim neočekivanim vanjskim utjecajima ćemo se svi suočiti. Neizmjerno sam sretan što unatoč svim poteškoćama nismo odustali od našeg plana razvoja već smo uz iznimnu upornost i posvećenost ostvarili sve ciljeve razvoja među kojima SAP Business ByDesign ima posebno mjesto. Dovođenje SAP Business ByDesign na hrvatsko tržište, kroz lokalizaciju i naše partnerstvo za SAP Business ByDesign, je veliko postignuće za našu tvrtku, ali vjerujem i značajan doprinos daljnjem unapređenju uvjeta poslovanja u Hrvatskoj“, izjavio je Sanjin Katinić, predsjednik uprave tvrtke b4b.

SAP Business ByDesign je mlađi brat SAP S/4 HANA ERP sustava i jedno od najnovijih i najnaprednijih rješenja iz SAP portfelja. Dok je S/4 HANA namijenjen velikim poslovnim sustavima Business ByDesign je rješenje za srednje velike do manje tvrtke koje imaju od 5 do 1000 korisnika sustava. Također je izuzetno prikladan za korištenje u podružnicama velikih kompanija koje zbog veličine ovih podružnica ne planiraju implementaciju SAP ERP/SAP S/4HANA sustava u podružnice. Business ByDesign je, kako se očekuje od modernih aplikacija „by default“, izvrsno prilagođen korištenju na svim vrstama mobilnih platformi. U lokaliziranoj verziji sadrži i cjelovit set funkcionalnosti koje proizlaze iz zakonom definiranih pravila poslovanja u Hrvatskoj (porezne evidencije, financijske izvještaje, kontni plan, učitavanje bankovnog izvoda i knjiženje, datoteke plaćanja, fiskalizaciju i obračun putnih naloga). Pored navedenog, SAP Business ByDesign je sada, uz najraširenije svjetske jezike, moguće koristiti i na hrvatskom jeziku. 

“Jako smo sretni što je zahvaljujući sjajnoj suradnji s našim izvrsnim partnerom, tvrtkom b4b, lokalna verzija našeg jedinstvenog ERP rješenja u oblaku, SAP Business ByDesign postao dostupan brzorastućim srednjim tvrtkama na hrvatskom tržištu. Ovo rješenje isporučuje se po pristupačnoj cijeni i predstavlja paket koji se brzo implementira. Našim cjelovitim rješenjem koje nudi analitiku u stvarnom vremenu omogućujemo hrvatskim malim i srednjim poduzećima da donose odluke temeljene na podacima. Također osnažujemo mala i srednja poduzeća da se digitalno transformiraju i pružamo im odličan temelj za budući rast“, rekla je Anita Lacmanović, generalna direktorica SAP-a Hrvatska, koja je, uz to, naglasila da je MPG d.o.o., vodeća prodajna i marketinška agencija u jugoistočnoj Europi, koja pruža usluge u 8 zemalja s uredima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, među prvim kupcima koji su već implementirali SAP Business ByDesign u regiji.

“SAP je prepoznat kao lider te je prihvaćan kao benchmark u industriji, zbog čega smo i mi u MPG-u dugo razmišljali o njegovoj implementaciji. Zbog visine ulaganja nismo mogli opravdati tu investiciju, sve do trenutka kada nam je b4b prezentirao SAP Business ByDesign, rješenje koje je prilagođeno prema našim mogućnostima i potrebama te je pakirano na način da možemo postati njihov korisnik. Sustav nam omogućava da u bilo kojem trenutku imamo potpuniji uvid u naše poslovanje, što omogućuje kvalitetnije donošenje odluka, stvaranje novih vrijednosti te konkurentsku prednost na tržištu“, izjavio je Joe Bašić, vlasnik i direktor tvrtke MPG.

SAP Business ByDesign sada koristi više od 8.400 tvrtki u svijetu koje kroz njega godišnje obrade 890 mil. financijskih dokumenata, 36 miliona prodajnih narudžbi, 8,2 miliona proizvodnih naloga i realiziraju 1,8 miliona projekata. Tvrtka MPG d.o.o. prva je implementirala najnoviji sustav. Riječ je o rješenju u oblaku i koristi se kao usluga (aplikacija kao usluga – SaaS) što korisnika oslobađa obveze osiguranja infrastrukture za smještaj aplikacija. Time se bitno pojednostavnjuje implementacija i korištenje sustava uz značajno smanjenje razine potrebnih investicija u sustav i optimiziranje ukupnog troška za krajnjeg korisnika. Sustav dolazi s bogatom bazom implementiranih poslovnih „end-to-end“ procesa temeljenih na najboljim praksama uspješnih tvrtki iz cijelog svijeta, naročito iz Njemačke, SAD-a i Velike Britanije. Stoga proces implementacije traje kraće nego je to obično kod sličnih sustava, a u prosjeku je to 3-4 mjeseca.

Više informacija o SAP Business ByDesign rješenju može se pročitati na stranici b4b  www.b4b.hr