Hrvati mijenjaju navike – mediteranska prehrana u fokusu

Trendovi i potrošnja ribe u Hrvatskoj i u EU upućuju na sve veće promjene u prehrambenim navikama i rastuću svijest o zdravlju. „Povećanje svijesti o zdravstvenim prednostima konzumacije...

Proteinski proizvodi: Razlozi zbog kojih je dobro jesti više proteina

Proteini se prirodno nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso, svinjetina, perad, riba, mlijeko, sir, jogurt i jaja, kao i u biljnim namirnicama poput žitarica, graha, orašastih plodova, sjemenki...

Predstavljen prvi hrvatski Priručnik za primjenu dodataka prehrani

Važnost zdravstvene pismenosti vidljiva je i u trendu samoliječenja koji je u sve većem porastu u Hrvatskoj - stoga je edukacija ljekarnika i pacijenata o rastućem tržištu dodataka prehrani, kao značajnom...

Začini: Kategorija bilježi rast vrijednosne prodaje

Pojedinačni začini zajedno ostvaruju 40% vrijednosne prodaje kategorije, dodaci jelima 34%, fiksevi čine 17% prodaje i miksevi 8% vrijednosne prodaje kategorije začina Analizira: Majda Babić, Senior Client Executive,...

Jestiva ulja: Suncokretovo ulje drži 89% količinske prodaje

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, promatrajući količinski, vodeća tri proizvođača zastupala su 71,3% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Dijamant, IPK Tvornica ulja Čepin i...

Suhomesnati proizvodi: Čak 79% potrošača barem ponekad konzumira kategoriju

Gotovo tri petine heavy korisnika kategorije prilikom kupovine prednost daje trajnim suhomesnatim proizvodima koji su domaće proizvodnje Analizira: Violeta Perčić, Project Executive, Ipsos Trajni suhomesnati...

Tjesteninu čak 96% građana Hrvatske jede barem ponekad

Prema BRANDpuls istraživanju provedenom u drugom dijelu 2022. godine, u procjeni populacije brojimo čak 2.318.875 konzumenata tjestenine u dobi od 16. do 64. godine Analizira: Jelena Jakšić Matovina,...

Zbog bezglutenskih proizvoda i dalje možemo hedonistički uživati

Ponuda i asortiman bezglutenskih proizvoda u trgovinama raste pa ako odlučimo, iz nekog razloga, izbjegavati gluten, ne moramo se susprezati od proizvoda poput tjestenine, brašna, kruha, pa čak niti od čokoladica

Bogatstvo zdravih komponenti u šalici čaja

Sastav čaja je izrazito složen - procjenjuje se da sadrži preko 300 aktivnih komponenti. Čaj sadrži polifenole, alkaloide, aminokiseline, ugljikohidrate, klorofil, hlapljive organske spojeve (pridonose aromi čaja), fluor, aluminij, mineralne tvari...

RIBA za zdravlje srca, mozga i cjelokupnog organizma

Omega-3 masne kiseline prisutne u ribi imaju protuupalna svojstva i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti krvni tlak i poboljšati cjelokupno zdravlje srca. Također se smatra da redovito konzumiranje ribe...

Zdrava prehrana mora i kvalitetom sastava i načinom konzumacije zadovoljiti naše potrebe

Zdrava prehrana za svakoga od nas može značiti nešto drugo u smislu izvedbe i izgleda tanjura i dnevnog jelovnika, ali uvijek i za svakoga je zdrava prehrana ona uz koju će...

Sportske i rekreativne aktivnosti – upoznajte profil aktivnih Hrvata

Aktivniji građani više su usmjereni na zdravije opcije prehrane te pokazuju manju sklonost fast food opcijama - spremni su platiti više za hranu koja ne sadržava aditive, umjetne arome, pojačivače okusa...

Sportski suplementi važni za postizanje vrhunskih sportskih performansi

Sportski suplementi su proizvodi koji se koriste kako bi se poboljšala sportska izvedba, potaknuo oporavak i podržao razvoj mišićne mase. Ovi suplementi često sadrže hranjive tvari kao što su proteini, ugljikohidrati,...

CLEAN LABEL – trend, neophodnost ili evolucija prehrambene industrije

Interes potrošača za sigurnost hrane, njezinu funkcionalnost i zdravstvene benefite raste iz godine u godinu te je pokrenuo brojne trendove povezne s tim, ali i izazvao blagu konfuziju među potrošačima kojima...

Tržište začina: Hrvatska i dalje više uvozi nego izvozi, ali ne zaostaje u naprednoj...

Što se tržišta začina tiče, i dalje je loša vijest da Hrvatska nastavlja više uvoziti nego izvoziti. No, dobra vijest je da ne zaostaje u naprednoj ponudi, a koju lokalna zajednica itekako...