Godišnja inflacija u EU blago ojačala u veljači; cijene porasle i u Hrvatskoj

Foto: FaH / Dario Grzelj

Godišnja inflacija u EU blago je porasla u veljači, a Hrvatska je bilježila rast cijena na godišnjoj razini prvi puta od izbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u veljači 1,3 posto i bila je viša za 0,1 postotni bod nego u siječnju. U prošlogodišnjoj veljači iznosila je 1,6 posto.

U eurozoni cijene su porasle istim tempom kao i u siječnju, za 0,9 posto, potvrdio je Eurostat prvu procjenu. Godinu ranije godišnja inflacija iznosila je 1,2 posto. Najviše je na području primjene zajedničke europske valute i u prošlom mjesecu poskupjela svježa hrana, za 1,5 posto. Pale su samo cijene energenata, za 1,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Hrvatska blizu prosjeka eurozone

Rast cijena na godišnjoj razini bilježilo je u veljači 14 zemalja EU-a, manje nego u siječnju. U 10 zemalja cijene su bile niže, a u tri su se zadržale na prošlogodišnjoj razini.

Među zemljama EU-a najvišu godišnju stopu inflacije imala je u veljači Poljska, od 3,6 posto. Slijedi Mađarska s 3,3 posto, a u skupini je i Rumunjska gdje su cijene mjerene HICP-om porasle 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U Hrvatskoj cijene mjerene HICP-om bile su u veljači bile 0,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, bilježeći rast na godišnjoj razini prvi puta od ožujka 2020., kada je izbila pandemija koronavirusa. U siječnju bile su nepromijenjene. 

Najveći pad potrošačkih cijena bilježila je u veljači Grčka, za 1,9 posto. Slijede Slovenija i Cipar sa cijenama nižim 1,1 odnosno 1,0 poso nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. (Hina)