Tramišak najavila ‘Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske’

Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak najavila je izradu “Plana za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske”, kojem je cilj poticanje novih ulaganja u privatnom sektoru, povećanje zaposlenosti te poboljšanje životnih uvjeta u toj hrvatskoj regiji. 

Plan bi trebao biti izrađen kroz sljedećih šest mjeseci, najavljuju iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u priopćenju s prve, online održane sjednice Koordinacijskog vijeća Panonske Hrvatske na kojoj su sudjelovali župani iz osam županija – Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, kao i predstavnici Svjetske banke.

“Cilj uspostave Koordinacijskog vijeća Panonske Hrvatske je olakšati suradnju osam županija u njihovim nastojanjima da odgovore na zajedničke potrebe te regije. Udružujući resurse moći će kroz zajedničke aktivnosti ostvariti veće razvojne pomake. Ta cijela regija pogođena je nezaposlenošću i siromaštvom, padom stanovništva i iseljavanjem, posebno u manjim i udaljenijim mjestima”, ističu iz Ministarstva. 

Navode da Panonska Hrvatska čini 40 posto ukupnog teritorija Hrvatske i obuhvaća gotovo trećinu ukupnog stanovništva Hrvatske, a u toj se regiji nalaze i četiri od deset najvećih hrvatskih gradova. 

Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske pilot je inicijativa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, kojom se želi ojačati konkurentnost panonske regije, kroz izradu strateškog okvira za razvoj regionalnog gospodarstva.

Plan je, kako se navodi, usredotočen na pet prioritetnih industrija, uključujući poljoprivredno-prehrambenu, drvno-prerađivačku, informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), turizam, te metaloprerađivačku i strojarsku industriju. 

Ministrica Tramišak istaknula je kako Panonska Hrvatska ima potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti kroz privlačenje stranih investicija, podršku razvoju malih i srednjih poduzetnika i modernizaciju proizvodnje.

“Ovo nam je prilika za strukturne promjene u gospodarstvu Panonske Hrvatske i rješavanje problema strukturne nezaposlenosti. Ulaganjem u istraživanje i razvoj, zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, turističku valorizaciju prirodne i kulturne baštine, razvoj pametnih vještina, može se postići gospodarski oporavak i ravnomjeran razvoj ove regije. Posebno treba istaknuti ulaganja u strateške sektore kao što su poljoprivreda, IKT sektor, prehrambeno-prerađivačka, drvno-prerađivačka, metalo-prerađivačka industrija te turizam”, smatra Tramišak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je da će u pripremi Plana za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske sudjelovati svi župani iz osam županijskih središta, a sudjeluju i regionalne razvojne agencije, ali i predstavnici pet prioritetnih industrija, trgovinska udruženja, civilno društvo te akademska zajednica. “Koristeći dosadašnje primjere dobre prakse svakog od nas možemo kvalitetnije pripremiti projekte koji će u konačnici donijeti revitalizaciju svih gospodarskih aktivnosti zajedno s otvaranjem novih i kvalitetnih radnih mjesta”, rekao je Anušić.

Voditeljica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli izrazila je zadovoljstvo što mogu podržati Ministarstvo u tom pilot projektu s obzirom da je plan za Panonsku Hrvatsku zamišljen kao zajednički napor na razini cijele panonske regije. “Namjera je uhvatiti se ukoštac sa specifičnim potrebama regije u cjelini, za razliku od prethodnih fragmentiranih razvojnih inicijativa na županijskoj i općinskoj razini”, izjavila je Capannelli.

Svjetska banka od  2018. godine pruža tehničku pomoć Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU u provedbi četverogodišnjeg programa “Rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu”. Cilj suradnje je pružiti potporu u provedbi Vladinog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem usmjerenog na gospodarski oporavak i uravnotežen razvoj istočne Hrvatske. Od 2020. projekt je proširen na dodatne tri županije – Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, kako bi obuhvatio Panonsku regiju u skladu s novom teritorijalnom klasifikacijom Hrvatske na NUTS-2 regije, napominje se u priopćenju. (Hina)