ASI certifikat za Ball i Damm

Damm, vodeći proizvođač piva u Španjolskoj, koji je istovremeno utjecajna kompanija u sektoru prehrane, ugostiteljstva, logistike i distribucije, dobila je certifikate za kvalitetu (Performance Standard) i standard evidencije o lancu nadzora (Chain of Custody) koje dodjeljuje Inicijativa za upravljanje aluminijem (ASI). Damm tako postaje prvi proizvođač napitaka na svijetu koji posjeduje oba certifikata koji garantiraju visoke standarde na polju zaštite životne sredine, kao i etičkih i društvenih standarda za cijeli životni ciklus aluminija, od proizvodnje, izrade limenki, fermentacije, do reciklaže.

Od ožujka 2021. godine, sve limenke kompanije Damm koje osigurava Ball korporacija, imat će ASI certifikat o kvaliteti za odgovornu proizvodnju, nabavu i upravljanje. Certifikat uključuje pakiranje i odlaganje piva u limenkama, kao i povezane aktivnosti kao što su dizajn, ambalaža i čuvanje završnog proizvoda, upravljanje otpadom i odlaganje, kao i skupljanje otpada, uključujući ambalažni otpad krajnjih korisnika.

Kao dio procesa certificiranja kvalitete, izvršena je provjera planova kompanije Damm u pogledu životnog ciklusa, dizajna proizvoda, planova za smanjenje štetnih plinova kao i upravljanje prirodnim resursima i otpadom u njezinim tvornicama piva. Certifikati vezani za standard evidencije o lancu nadzora uključuju certificiranu praksu, za koju se izdaje certifikat kvalitete ASI, tj. rude, ponovno topljenje i oblikovanje aluminija, valjanje, proizvodnju limenki i njihovo punjenje.

Certifikat ASI također je priznanje za angažman kompanije Damm kada je u pitanju podizanje svijesti o reciklaži aluminija. Svake godine, diljem mediteranske obale postavljaju 349 uređaja za prešanje limenki. Ova pionirska inicijativa u sektoru pića u skladu je sa suradnjom koju ova kompanija ima s partnerskim organizacijama koje se brinu o odgovornosti proizvođača i reciklaži.

Inicijativu upravljanja aluminijem (ASI) pokrenuli su prije više od 10 godina predstavnici aluminijske industrije, industrijskih korisnika aluminija i organizacija koje se bave istraživanjima i poslovnom politikom s ciljem promicanja veće održivost i transparentnost industrije aluminija. Od 2017. godine, organizacije mogu zatražiti certifikat ASI, a više od 160 organizacija priključilo se Inicijativi kroz članstvo, iskazujući na taj način posvećenost odgovornom korištenju izvora aluminija.

 “Današnja objava predstavlja izuzetno važan trenutak u kojem se ambicije naših kupaca da pridonesu istinski održivoj ekonomiji spajaju s potencijalom koji limenke za piće imaju u cirkularnoj ekonomijii, kao najrecikliranija ambalaža za piće na svijetu. Potrošači uživaju u više od 25 popularnih brendova kompanije Damm u više od 133 zemlje. Bilo je istinsko zadovoljstvo raditi s kompanijom koja ozbiljno misli na budućnost i koja je sposobna odgovoriti na povećanu potražnju za održivim proizvodima“, izjavila je Carey Causey, predsjednica Ball Beverage Packaging za Europu, Bliski istok i Afriku.

Ball je prvi proizvođač limenki koji je dobio certifikat ASI – za sve 23 tvornice u Europi, na Bliskom istoku i u Africi tijekom 2020. godine.