BAT među prve tri tvrtke u svijetu po pitanju održivosti

British American Tobacco (BAT) ocijenjen je kao najbolja kompanija u prehrambenom i duhanskom sektoru i treća najbolja kompanija u sastavu globalnog FTSE 100 indeksa Londonske burze prema održivosti poslovanja, objavio je Refinitiv, globalni izvor podataka o financijskom tržištu, koji je dio Londonske burze.

Održivo poslovanje BAT-a, odnosno doprinos koji kompanija ostvaruje kroz svoju politiku prema okolini, društvu i kroz korporativno upravljanje (ESG izvjestaj) dobilo je 91 od maksimalno mogućih 100 bodova.

Pozicija BAT-a među tri najbolje kompanije po održivom razvoju najnovije je od nekoliko značajnih priznanja koje je BAT dobio za održivost (ESG). U 2020. kompanija je osvojila više od 200 priznanja za održivost. U 2021. godini, neka od ključnih priznanja su rangiranje BAT-a kao jedne od globalnih kompanija s najboljim učinkom u upravljanju u skadu sa ESG mjerenjem održivosti po izboru godišnjaka S&P Global’s Sustainability. Zatim, kompanije s najvišom ocjenom za održive prakse po izboru kompanije specijalizirane za promociju održivog poslovanja Institutional Shareholder Services’ (ISS), koja je dio grupacije Deutsche Bourse.

Također, BAT je ostvario rejting ‘BBB’ u najnovijem MSCI ESG rejtingu održivosti, koji pomaže investitorima da prepoznaju i razumiju financijski značajne rizike poslovanja u kontekstu održivosti kompanija. Istovremeno, BAT je član odbora ugledne neprofitne organizacije CDP za klimu, te je već drugu godinu zaredom dio njihove “A liste održivih kompanija“, dok je četvrtu godinu zaredom dobitnik priznanja “Global Top Employer“ koje dodjeljuje ugledni Top Employer institut.

“Više od 200 priznanja za održivo poslovanje za kompaniju BAT u prethodnoj godini pokazuju da smo na putu da izgradimo održivu kompaniju budućnosti. Godine 2020. obavezali smo se na nove ambiciozne ciljeve održivog poslovanja kako bismo potrošačima, društvu i našim investitorima omogućili bolje sutra. I mi u BAT Adria regiji trudimo se pružiti svoj doprinos u postizanju tih ambicioznih ciljeva “, izjavio je Zvonko Kolobara, predsjednik Uprave BAT Adria regije.

Napredak BAT-a na području održivog razvoja i predanost visokim standardima potvrđen je i dobijanjem uglednih nezavisnih priznanja. BAT je već 19 godina zaredom jedina duhanska kompanija uključena u indekse održivosti Dow Jones 19 – prestižni Svjetski indeks 2020. godine.

BAT je kroz svoju korporativnu strategiju postizanja Boljeg sutra (A Better Tommorrow) značajno podigao standarde održivog poslovanja. Kompanija je, između ostalog, najavila postizanje ugljične neutralnosti u cijelom svojemu lancu do 2050. godine, kao i stopostotno korištenje električne energije iz obnovljivih izvora do 2030.