Vindiji uručeno devet ugovora iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Zdravko Tušek u subotu su u Varaždinu u prehrambenoj tvrtki Vindija uručili devet ugovora iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti odobrene potpore od 22 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima za tvrtke i OPG-ove za sufinanciranje projekata i djelatnosti poljoprivrede i prehrambene industrije koji se financiraju iz EU Programa ruralnog razvoja.

Ministrica Vučković je istaknula da je Program ugovoren u vrijednosti od gotovo 90 posto dostupnih sredstava, vrijednih oko 2,4 milijarde eura, pri čemu je isplaćeno već gotovo 70 posto. “To svjedoči o velikom angažmanu hrvatskih poljoprivrednika i prerađivača. Ovih devet projekata je vrijedno nešto više od 40 milijuna kuna, pri čemu je potpora iz ruralnog razvoja vrijedna oko 22 milijuna kuna”, rekla je Vučković.

Podsjetila je da je u Varaždinskoj županiji ugovoreno projekata u vrijednosti potpore 527 milijuna kuna, a dosad su isplaćena 383 milijuna.

Na novinarsko pitanje planiraju li se potpore poljoprivrednicima čije je voće i povrće stradalo od nedavnog mraza, Vučković je podsjetila da Ministarstvo financira osiguranje za koje vlada sve veći interes, a o svemu će se, kaže, razgovarati nakon procjena šteta.

Ministrica poljoprivrede Vučković i državni tajnik Tušek, koji su danas u radnom posjetu Varaždinskoj županiji, prije Vindije su obišli i novoobnovljeni Dječji vrtić Novi Marof, u čiju je energetsku obnovu i dogradnju uloženo 13 milijuna kuna. Dogradnja vrtića je sufinancirana bespovratnim sredstvima EU preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u iznosu od gotovo 7 milijuna kuna.

Vučković je posjetila i peradarsko-prehrambenu industriju Koka te Veterinarsku kliniku za kućne ljubimce Varaždin, a u Sračincu je otvorila Park Velika graba, projekt vrijedan 8 milijuna kuna, od kojih je 7 milijuna potpore Europske unije. (Hina)