Nastavlja se pad vanjskotrgovinskog deficita poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Pad vanjskotrgovinskog deficita poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nastavlja se i u ovoj godini te je u siječnju deficit smanjen za 31,9 posto, na 61,4 milijuna eura, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u siječnju ove prema istom mjesecu prošle godine povećana je za 1,1 posto ili za 1,9 milijuna eura i iznosi 175,9 milijuna eura. Vrijednost uvoza tih proizvoda je, pak, smanjena za 10,2 posto ili za 26,9 milijuna eura, na 237,3 milijuna eura.

Kao najznačajnije promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Ministarstva izdvajaju rast izvoza žitarica za 3,4 milijuna eura, živih životinja za 2,6 milijuna eura, masti i ulja životinjskog ili biljnog podrijetla te proizvoda njihove razgradnje; prerađene jestive masti; životinjskih ili biljnih voskova za 2,1 milijun eura, jestivog voća i orašastih plodova; kore agruma ili dinja i lubenica za 1,9 milijuna eura te rast izvoza jestivog povrća, pojedinih korijena i gomolja za 1,3 milijuna eura.

Najveći pad vrijednosti uvoza u siječnju ove u odnosu na siječanj lani zabilježen je kod mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, i to za 7,5 milijuna eura, dok je najveći pad vrijednosti izvoza na godišnjoj razini zabilježen kod riba i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka za 3,8 milijuna eura, navodi se u priopćenju. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u priopćenju ističe da su kvantitativni pokazatelji pozitivni i pokazuju da se krećemo u dobrom smjeru, ali i da sama struktura vanjskotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda upućuje da su najznačajniji proizvodi u izvozu oni niske dohodovne vrijednosti.

“U strategiji razvoja poljoprivrede do 2030. definiran je cilj jačanja proizvodnje proizvoda dodane vrijednosti te, naravno, jačanja izvoza takvih proizvoda, a što će dovesti do dodatnog i ubrzanog rasta vrijednosti poljoprivredne proizvodnje te smanjenja vanjsko-trgovinskog deficita odnosno povećanja vrijednosti izvoza”, naglasila je Vučković. (Hina)