Na europskim burzama najveće gubitnice dionice duhanskih kompanija

Prateći oprezno trgovanje na globalnim burzama, na europskim burzama indeksi su tijekom jutra bili većinom u blagom padu, dok su na najvećem gubitku dionice duhanskih kompanija.

Paneropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,28 posto, na 440 bodova, spustivši se s rekordne razine koju je jučer dosegnuo. Ipak, od početka godine i dalje je na dobitku više od 10 posto. 

Istodobno, londonski Ftse spustio se 0,35 posto, na 6.975 bodova, a pariški CAC za 0,38 posto, a 6.272 boda, dok je među vodećim europskim indeksima jedino njemački Dax bio u plusu i to blagih 0,04 posto, na 15.374 boda.

Na Wall Streetu su jučer vodeći burzovni indeksi pali, spustivši se tako s rekordnih razina, a najviše su pritom pale cijene tehnoloških dionica. Investitore u Europi to navodi na oprez, a za nove smjernice pratit će objavu financijskih izvješća kompanija, među ostalim Rio Tita, Danonea i Keringa.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica duhanske industrije BAT, s padom cijene za više od 8 posto, a i dionice svih ostalih duhanskih proizvođača bile su na udaru prodaje, nakon izvješća da administracija američkog predsjednika Joe Bidena razmatra smanjenje udjela nikotina u svim cigaretama koje se prodaju na tržištu SAD-a. 

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u ponedjeljak je potonuo 1,97 posto, na 29.100 bodova. (Hina/Reuters)