Nestlé objavio rezultate prodaje za prvo tromjesečje 2021.

Rast kompanije potaknut je poboljšanim digitalnim mogućnostima i brzim inovacijama, maloprodaja je zabilježila solidan rast, a vanjski kanali oglašavanja pokazali su znakove poboljšanja

Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu, objavila je globalne podatke o prodaji za prva tri mjeseca 2021. godine, s fokusom na:

  • Organski rast koji je dosegnuo 7,7%, uz stvarni unutarnji rast (RIG) od 6,4% i cijene od 1,2%. Rast se temeljio na većini geografskih područja, poduprt ranim znakovima oporavka vanjskih kanala, poboljšanih cijena i povećanja tržišnog udjela.
  • Devizni promet koji je smanjio prodaju za 5,3% zbog kontinuiranog uvažavanja švicarskih franaka u odnosu na većinu valuta. Neto dezinvestiranje imalo je negativan utjecaj od 1,0%. Zbog toga je ukupna prijavljena prodaja porasla za 1,3% na 21,1 milijardu CHF (3M-2020: CHF 20,8 milijardi).
  • Upravljanje portfeljem jest na pravom putu. Prodaja regionalnih brendova izvorske vode tvrtke Nestlé, poslovanje s pročišćenom vodom i usluga dostave pića u SAD-u i Kanadi završeni su 31. ožujka 2021. godine. Nabava Essentia Water završena je 5. ožujka 2021. godine. Potvrđeni su i izgledi za cijelu 2021. godinu: nastavak povećanja rasta organske prodaje prema srednjoj jednoznamenkastoj stopi. Temeljna operativna profitna marža trgovanja s kontinuiranim umjerenim poboljšanjem. Očekuje se da će se temeljna zarada po dionici u stalnoj valuti i učinkovitosti kapitala povećati.

“Zadovoljni smo našim snažnim organskim rastom prodaje u prvom tromjesečju, nadovezujući se na široke doprinose većine geografskih područja i kategorija proizvoda. Naš rast potaknut je discipliniranim izvršenjem, poboljšanim digitalnim mogućnostima i brzim inovacijama, što je rezultiralo daljnjim rastom tržišnog udjela. Maloprodaja je zabilježila solidan rast, a vanjski kanali oglašavanja pokazali su znakove poboljšanja. Potvrđujemo naše smjernice za ovu godinu i naše srednjoročne izglede za održivi srednji jednoznamenkasti organski rast“, izjavio je Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé.

Zona Europe, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike (EMENA)

  • Organski rast za 4,4%: unutarnji rast za 3,8%; cijena za 0,6%.
  • Zapadna Europa zabilježila je nizak jednoznamenkasti organski rast sa solidnim unutarnjim rastom, djelomično neutraliziran negativnim cijenama.
  • Srednja i istočna Europa postigle su visok jednoznamenkasti organski rast, uz snažan unutarnji rast i pozitivne cijene.
  • Bliski istok i sjeverna Afrika objavili su srednji jednoznamenkasti organski rast, na temelju pozitivnog unutarnjeg rasta i cijene.
Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor Nestlé Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina

Organski rast dosegnuo je 4,4%, uz snažan unutarnji rast od 3,8% podržan povoljnom mješavinom. Cijene su se kretale u pozitivnom smjeru, što je pridonijelo 0,6%. Neto dezinvestiranje smanjilo je prodaju za 3,7%, uglavnom se odnosilo na dezinvestiranje poslovanja Herta charcuterie. Devizni promet negativno je utjecao na prodaju za 2,8%. Prijavljena prodaja u zoni EMENA smanjila se za 2,1% na 5,2 milijarde CHF.

“Godinu smo započeli izvrsno, postigavši snažan organski rast prodaje u prvom tromjesečju. Na razini Jugoistočnog tržišta 4,6%, dok je u regiji Sjeverni Jadran (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina) organski rast iznosio 7,7%. Nastavljamo s podrškom lokalnim zajednicama – više od 55.000 CHF donirano je lokalnim društvima Crvenog križa i bankama hrane. Također, izravno surađujemo s vlastima BiH kako bismo pružili podršku i ubrzali lokalne programe cijepljenja“, kazao je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor Nestlé Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina.

Nestlé u Hrvatskoj nastavlja ambiciozno dalje – vodeći brigu o zaposlenicima, partnerima i široj zajednici.

Više informacija pronađite na nestle.hr.