Pandemija smanjila prodaju piva u Europi

Europska prodaja piva naglo je pala u 2020. nakon što su zatvoreni barovi i restorani kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, priopćilo je europsko udruženje proizvođača piva. Prošle je godine u Europi prodano 34 milijuna hektolitara piva, za devet posto manje nego u 2019., objavilo je udruženje The Brewers of Europe.

Mjere suzbijanja pandemije Covida-19 posebno su teško pogodile europsko ugostiteljstvo, koje je zabilježilo 42-postotni pad konzumacije piva, na oko 75 milijuna hektolitara. Maloprodaja piva neznatno je porasla, ali nedovoljno da nadoknadi gubitke, rekli su iz te organizacije.

Pandemija je odnijela i 800 tisuća radnih mjesta u opskrbnom lancu pivarske industrije, trećinu u cijelom pivarskom sektoru, koji ih sada broji 1,8 milijuna. Najviše ih je ukinuto u ugostiteljskim objektima, ali osjetan gubitak zabilježen je i u distribuciji.

U Njemačkoj prodaja piva potonula je u 2020. godini 5,5 posto, na 8,7 milijardi litara, najnižu razinu otkada je Destatis počeo objavljivati podatke, pokazalo je izvješće objavljeno u veljači. (Hina/dpa)