Španjolska: Tvrtke za dostavu moraju kuririma dati status stalno zaposlenih

Tvrtke za dostavu hrane sa sjedištem u Španjolskoj imaju tri mjeseca da kuririma daju status zaposlenih na neodređeno vrijeme, prema novoj uredbi vlade u Madridu. Uredbom, koja je usuglašena sa sindikatima i udrugom poslodavaca, želi se regulirati pravni status tisuća vozača nakon što je španjolski Vrhovni sud u prošloj godini presudio da im tvrtke moraju dodijeliti status radnika.

Novi propisi stupaju na snagu odmah, a tvrtke imaju rok od 90 dana da je ispoštuju, odredila je vlada. Glasnogovornica Glova i glasnogovornik Uber Eatsa nisu željeli komentirati novu uredbu dok ne saznaju pojedinosti. Deliveroo nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

To je jedan od prvih zakona u Europi kojim se reguliraju prava radnika digitalnih tvrtki, ističe Reuters. Europska komisija pokrenula je postupak javnog savjetovanja o propisima koji bi vrijedili za cijelu Europsku uniju, a rasprava o statusu te kategorije radnika vodi se i na globalnoj razini.

Španjolska prednjači u Europi, pretočivši u zakon presudu Vrhovnog suda u slučaju radnika tvrtke za dostavu Glovo. Neke tvrtke oklijevale su s njezinom provedbom, tvrdeći da se njihov model poslovanja razlikuje od onog koji je bio predmet presude.

Iako nova uredba tvrtkama otežava angažman “samozaposlenih” kurira, zatvarajući vrata uvriježenoj praksi, nekoliko udruga vozača i stručnjaci za radno pravo upozorili su da ne rješava u potpunosti pravni status kurira, predviđajući moguće nove sudske bitke.

Većina dostavnih tvrtki počela se ipak pripremati za promjene, bacivši se u potragu za novim modelima poslovanja koji će im omogućiti profitabilnost, ističe Reuters.

Just-Eat, španjolska podružnica Take Awaya, već je nekim kuririma dodijelio status stalno zaposlenih, a razdoblja najveće potražnje pokriva radnicima prijevozničkih tvrtki. Drugi pak, poput Glova, odlučili su angažirati dio kurira putem agencija za privremeno zapošljavanje, navode vozači. (Hina/Reuters)