Vrtim zdravi film: Hrvatske škole dobile 2.000 sadnica za pripremu zdravih obroka

Projekt Vrtim Zdravi Film, nakon uspješno završenog prvog edukativnog dijela kampanje, novim aktivnostima ide dalje. Suradnja s javnozdravstvenim programom PETICA – igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora ovog se svibnja nastavlja kroz Malu školu “Budi za pet, misli na svoj planet”, kojoj je cilj edukacija učenika o važnosti očuvanja okoliša i zdravog života. Fokus je na edukaciji o štednji vode i energije te smanjenju otpada od hrane.

Uvod u zajedničke aktivnosti najopsežnijih programa ove vrste u regiji, bilo je slanje 2.000 sjemenki rikule hrvatskim osnovnim školama. Ideja aktivacije bila je da učenici prate kako njihove sjemenke rastu i postaju prave biljke te da ih kasnije koriste u pripremi zdravih obroka. Time su osnovnoškolci kroz praktične primjere naučili više o važnosti zdravijeg načina življenja s naglaskom na unos raznovrsne hrane, a posebice namirnica biljnog porijekla, smanjenja rasipanja hrane i održivosti okoline u kojoj živimo.

“Uključivanje djece u sadnju i brigu o biljci koja će se koristiti u kasnijoj pripremi obroka, važno je za edukaciju o hrani, razvoj novih vještina te odgovornosti putem zabave i igre. Kroz ovakve aktivnosti, djeca stječu samopouzdanje koje proizlazi iz postizanja vlastitih ciljeva i uživanja u hrani koju su sami uzgojili. Dodatno, razredi uključeni u našu edukativnu kampanju koja je u tijeku, imaju priliku osvojiti kompostere za sakupljanje organskog otpada. Nakon učenja o uzgoju biljaka, usvojit će i znanja o tome kako smanjiti otpad od hrane“, kazala je Sara Cobal, voditeljica  programa PETICA – igrom do zdravlja.

Uz edukativnu kampanju u školama, u pripremi je i digitalna kuharica “Vrtim Zdravi Film“, s receptima hrvatskih osnovnoškolaca i njihovih roditelja. Planirano je i sudjelovanje u edukacijama stručne javnosti, gdje će biti više riječi o temi održive prehrane.

“Zajednička misija projekata Vrtim Zdravi Film i PETICA – igrom do zdravlja je doprinos hrvatskom društvu kroz odgoj zdravijih generacija. Edukacijom o važnosti pravilne prehrane i redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću, želimo zajedno stvoriti zdrave navike od najranije dobi. Ove godine proširili smo temu i na održivost prehrambenog sustava. Nastavljamo s traženjem inovativnih pristupa i načina kako bismo motivirali obitelji da provode više vremena zajedno i da kroz druženje i interakciju, stečena znanja u teoriji, primjenjuju u praksi“, izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija tvrtke Nestlé Adriatic.

Vrtim Zdravi Film i PETICA nastavljaju s edukacijom osnovnoškolaca i osvješćivanjem šire javnosti o ovim važnim temama, s porukom kako svatko može učiniti korak više za održiviju budućnost.