‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’: Na Kvarneru izvučen autobus iz provalije te prikupljeno preko 70 vreća smeća

Žujina društveno odgovorna kampanja ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’ ima za cilj podići svijest građana o tome koliko je važno pravilno zbrinjavati otpad

Proteklog su vikenda na Kvarneru održane dvije velike akcije čišćenja ilegalnih odlagališta otpada u sklopu Žujine društveno odgovorne kampanje ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’. U suradnji Ožujskog piva i partnera, ekološki osviještenih udruga s tog područja, čistilo se u petak 28. svibnja u Opatiji, te u subotu 29. svibnja u Matuljima kraj Rijeke. Ukupno je prikupljeno i pravilno zbrinuto više od 70 vreća smeća i glomazni otpad poput dvosjeda, uredskog stolca, sušila za veš, tuš kabine te odbačeni stari autobus.

U Opatiji je Žuja u suradnji s udrugom Žmergo čistila ilegalni deponij u zelenom dijelu na kraju ulice Kosićevo, što je jedna od rijetkih zelenih oaza gdje se baca građevinski otpad. „Zanimljivo je kako ljudi zapravo ne bacaju otpad u prirodu dok ne vide kako je netko odložio građevinski otpad. Potom i oni krenu bacati namještaj i ostale velike stvari“, ispričala je Helena Traub iz opatijske Udruge Žmergo. U akciji su pomogli i predstavnici gradskog društva Crvenog križa Opatije, predstavnici kluba za sportsku rekreaciju Gorovo, vatrogasna postrojba Opatija, Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije i studenti Veleučilišta u Rijeci.

Dan kasnije čistilo se na području zaštićenog krajobraza Lisina kraj Matulja gdje su pripadnici Udruge za promicanje vrijednosti i tehnika civilne zaštite eRIpio izvlačili autobus i ogromne bačve od 200 litara iz ponora od 20 metara. „Svi smo i pripadnici Državne interventne postrojbe civilne zaštite Rijeka i nažalost smo od potresa više u Petrinji nego u Rijeci, ali u suradnji s Ožujskim pivom upregnuli smo svoje snage i izvadili veliki otpad iz provalije. Ipak smo mi spašavatelji iz visina i dubina. Izrezali smo autobus i izvukli napunjene bačve od po 200 litara“, objasnio je Siniša Badovinac, predsjednik udruge eRIpio, što se događalo u Matuljima.

Nakon Kvarnera, vrijedna ekipa volontera odlazi u Dalmaciju gdje će s udrugom Krka Knin čistiti ilegalno odlagalište otpada u Suknovcima. Osim volontera i predstavnika udruga i klubova, u Žujinim akcijama sudjeluju i članovi kluba volontera Pivovarci Zagrebačke pivovare te partneri Pevex i Pik koji brinu da na terenu ništa ne nedostaje.

Ožujsko pivo i Zagrebačka pivovara godinama podržavaju niz kulturnih, sportskih i nevladinih institucija s ciljem unapređenja kvalitete života u zajednici u kojoj djeluju, a više informacija o novoj kampanji dostupno je na webu https://cuvajpazi.ozujsko.com/.