Kreće žetva pšenice na 145 tisuća hektara, očekuju se dobri prinosi

Žetva pšenice u Hrvatskoj na oko 145 tisuća hektara započinje ovih dana, a unatoč suši proteklih nekoliko tjedana, očekuju se dobri i stabilni prinosi, izvijestili su u osječkoj Županijskoj komori. 

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je na konferenciji za novinare kako je žetva ječma u istočnom dijelu Hrvatske završena na 90 posto površina, a u središnjoj Hrvatskoj je pri kraju, s prosječnim prinosima od 4,5 do sedam tona po hektaru. Istaknuo je da je u nekim županijama ovih dana započela i žetva uljane repice, a prinos se kreće od 1,8 do tri tone po hektaru.

Na upit novinara koliku proizvodnju pšenice očekuje, Majdak je naveo da su grube procjene na tragu brojke od milijun tona, ali će to ovisiti prinosu, čiji se rezultati tek očekuju. Podsjetio je da posljednjih godina Hrvatska bilježi pozitivne trendove u vanjskotrgovinskoj razmjeni žitarica, posebice pšenice i ječma te kukuruza, a istaknuo je i da se na burzama očekuje lagani porast cijena pšenice i uljane repice. 

Namjera Ministarstva poljoprivrede je omogućiti sredstva za ulaganje u skladišne kapacitete ne samo u sektoru voća i povrća, nego i žitarica, s fokusom na proizvođačke organizacije. “Iako u tom sektoru imamo tek dvije registrirane organizacije, njima ćemo prioritetno osigurati EU sredstva za skladišne kapacitete”, poručio je Majdak.

Izvršni direktor Sektora kooperacije i trgovanja “Žito grupe” Relja Kovačić izvijestio je kako na današnji dan cijena za 4. klasu pšenice iznosi 1,15 kuna, a za premium klasu 1,40 kuna. “Ne znači da će takve cijene biti i sutra, pratit ćemo kretanja na svjetskim burzama, i u skladu s tim ćemo formirati i otkupnu cijenu u žetvi”, napomenuo je Kovačić.

Potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić smatra da će poljoprivrednici ove godine ostvariti relativno visoke prinose i dobre cijene pšenice i ječma, ali ono što je upitno su kukuruz i kulture zasijane u proljeće. “S obzirom na visoke temperature i nedostatak kiše, bojimo se da će rezultati u tom dijelu biti daleko slabiji i lošiji, i pitanje je hoćemo li godinu završiti s pozitivnim financijskim rezultatom”, upozorio je Brlošić. (Hina)