Telemach kupuje većinski udio u Optima telekomu

Hrvatski Telekom (HT) i Zagrebačka banka potpisali su s tvrtkom Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe, ugovor o kupoprodaji 54,31 posto dionica Optima Telekoma, čime je ukupna vrijednost Optime određena u visini od 639 milijuna kuna, izvijestili su iz HT-a.

Od ukupno 54,31 posto dionica Optima telekoma, 36,90 posto u vlasništvu je Zagrebačke banke, a 17,41 posto društva HT holding d.o.o., koje je u potpunom vlasništvu HT-a.

U priopćenju se navodi da je ugovorom o kupoprodaji određena vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci, u iznosu od 639 milijuna kuna, što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.

Ukupni očekivani novčani priljevi za HT odredit će se uzimajući u obzir određene ugovorene predefinirane parametre, a cijena po dionici iz ugovora bit će niža od tromjesečnog ponderiranog prosjeka koji bi se primjenjivao od strane kupca u okviru obvezne ponude za preuzimanje, napominju iz HT,a, dodajući da je riječ o ponderiranom prosjeku cijena dionice Optime ostvarenih na ZSE između 8. travnja 2021. i 8. srpnja 2021. godine.

Iz HT-a podsjećaju da su provedenom konverzijom potraživanja u temeljni kapital u okviru predstečajne nagodbe stekli vlasnički udjel u Optimi Telekom te upravljačka prava temeljem ugovora sa Zagrebačkom bankom, najvećim dioničarem Optime Telekoma.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je 2014. godine, temeljem ugovora o upravljanju potpisanog između HT-a i Zagrebačke banke, uvjetno odobrila koncentraciju HT-a i Optime Telekoma, na ograničeno razdoblje od četiri godine, dok je u lipnju 2017. godine HT-u produljeno trajanje uvjetno odobrene koncentracije do 10. srpnja 2021. godine.

Neovisno o zaključenju transakcije kupoprodaje dionica, koncentracija HT-a i Optime Telekom prestaje 10. srpnja 2021. godine, a tada prestaje i upravljanje HT-a nad Optimom, navode iz HT-a.

Proces prodaje dionica Optime Telekoma je započeo 31. siječnja 2020. godine objavom javnog poziva za podnošenje ponuda te kasnijim odabirom investicijske banke Credit Suisse (Deutschland) Aktiengesellschaft sa sjedištem u Frankfurt am Main koja je vodila proces prodaje, a koju su zajedno angažirali Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka, dodaje se.

Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovorenim uvjetima te se očekuje krajem 2021. godine, napominju iz HT-a.

United grupa najavljuje ponudu za preuzimanje preostalih dionica

Iz United grupe, vlasnika Telemacha, zasebno su priopćili da je taj dogovor logičan korak u predanosti United Grupe da hrvatskim korisnicima pruži telekomunikacijske usluge najnovije generacije. 

Ističu da ulažu 130 milijuna eura u modernizaciju mobilne mreže Telemacha Hrvatska kako bi poboljšala kvalitetu, proširila pokrivenost i korisnicima ponudila cjelovito 5G iskustvo. Također, navode da grupa ulaže 100 milijuna eura u izgradnju najmodernije optičke mreže na kojoj hrvatskim korisnicima već nudi fiksnu telefoniju i superbrzi širokopojasni Internet s brzinama od 300 Mbps do 2 Gbps.

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od tih ulaganja i novih modernih usluga, ističu u priopćenju.

“Ovaj sporazum predstavlja korak dalje u našem planu da transformiramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergentnu telekom kompaniju koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući i TV, i to na vlastitoj infrastrukturi”, rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

No, iz United grupe napominju da prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja, uz već spomenuto odobrenje nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

“Očekujemo kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima i uvjereni smo kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će nam omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj”, dodaje Ježina. 

Iz United grupe najavljuju da će, nakon pribavljanja regulatornih odobrenja, United Grupa podnijeti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Optime. (Hina)