Cijene nafte skliznule s najviših razina u dvije i pol godine

Generated by IJG JPEG Library

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago pale, skliznuvši s najviših razina u dvije i pol godine, jer su ulagači zabrinuti zbog nesuglasica unutar Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u vezi daljnje proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 0,8 posto, na 75,55 dolara, a za toliko je pojeftinio i barel na američkom tržištu, pa mu je cijena pala na 74,56 dolara.

Prošloga su tjedna cijene nafte skliznule s najviših razina od listopada 2018., a pod najvećim su pritiskom bile početkom tjedna zbog otkazivanja razgovora OPEC-a i skupine nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom o povećanju proizvodnje.

Kako potražnja jača, zahvaljujući oporavku gospodarstava od koronakrize, Saudijska Arabija i Rusija predložile su da se proizvodnja poveća za dva milijuna barela dnevno.

No, Ujedinjene Arapske Emirate zasmetao je prijedlog da se postojeći sporazum o ograničenju proizvodnje produlji za osam mjeseci, do kraja iduće godine. Abu Dhabi nezadovoljan je i izračunom kvota, tvrdeći da je osnovica za povećanje opskrbe preniska.

OPEC+ već više od godinu dana ograničava proizvodnju kako bi je prilagodio smanjenoj potražnji u pandemiji koronavirusa. Trenutno je smanjuje za oko šest milijuna barela dnevno i očekivalo se da će dogovoriti povećanje opskrbe, ali trodnevni sastanci nisu premostili podjele između Saudijaca i UAE. Rusija je pokušavala posredovati kako bi se dogovor o povećanju proizvodnje ipak postigao, no to zasad nije dalo rezultate.

Trgovci se plaše da bi se članice grupe OPEC+ mogle naći u iskušenju da odustanu od dogovorenih ograničenja proizvodnje. “Deficit u opskrbi naftom u kolovozu pao je u drugi plan i tržište se usredotočilo na sporazum OPEC+, očekujući njegov raskid puno prije travnja 2022., kada bi trebao isteći, jer će i druge članice zatražiti dodatne ustupke kako bi povećale tržišni udio”, tumači Edward Moya iz OANDA-e.

Ipak, krajem tjedna cijene su nafte nadoknadile dio gubitaka nakon izvješća da su u SAD-u zalihe sirove nafte i benzina prošloga tjedna pale, a da je potražnja za benzinom dosegnula najvišu razinu od 2019., što ukazuje na jačanje potražnje.

“Optimističan izvještaj o zalihama pomogao je naftnom tržištu da se oporavi. Jasno je da se potražnja na američkom tržištu jako približila ponudi. Međutim, opetovani pad cijena može se spriječiti samo otklanjanjem prijetnje cjenovnog rata u OPEC+”, kazao je Stephen Brennock, trgovac naftom u PVM-u.

Posljednji cjenovni rat zabilježen je u travnju prošle godine, kada se Rusija nije složila s odlukama OPEC-a, pa su cijene nafte oštro pale. “Cjenovni ratovi gotovo u pravilu kratko traju, a dugoročno nitko ne pobjeđuje”, poručila je u priopćenju konzultantska tvrtka Rystad Energy. Dodala je i kako je u interesu OPEC+ da pokaže određenu dozu popustljivosti prema UAE i drugim zemljama koje traže značajno povećanje opskrbe u sklopu sporazuma.

Kočnica rastu cijena predstavljalo je prošloga tjedna i širenje delta soja koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restrikcija u gospodarstvima, a time i do usporavanja oporavka od koronakrize. (Hina)