Gotovo 300 volontera u osam velikih akcija čišćenja prikupilo više od 260 vreća i sedam tona smeća

Foto: Emica Elveđi

Žujina društveno odgovorna kampanja ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’ ima za cilj podići svijest građana o tome koliko je važno pravilno zbrinjavati otpad

Odbačeni autobus, bačve teške 200 kilograma, kućanski aparati, namještaj i građevinski otpad samo su dio smeća uklonjenog s ilegalnih odlagališta u akcijama čišćenja održanima  u sklopu kampanje Ožujskog piva ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’. Ova društveno odgovorna kampanja pokrenuta je s ciljem skretanja pažnje na problem ilegalnih deponija, a u suradnji s udrugama i klubovima u prvoj je fazi čišćeno osam odlagališta diljem Hrvatske.

Kampanja je započela čišćenjem osječkog jezera Bajer početkom svibnja, a u naredna dva mjeseca vrijedni su volonteri čistili Ilijin potok kraj Solina, stanište ptica na zagrebačkoj Savici te ilegalne deponije u Opatiji i Matuljima kraj Rijeke. Akcija se zatim preselila u Dalmatinsku zagoru i Nacionalni park Krka, točnije selo Suknovce gdje je otpad prijetio podzemnim vodama. Prva faza kampanje završena je čišćenjem rijeka Korane i Mrežnice u Slunju i Dugoj Resi. Na lokacijama je pronađeno više od 260 velikih vreća smeća, sedam tona dodatnog otpada te odbačeni autobus i bačve teške 200 kilograma.

‘’Ilegalna odlagališta otpada problem su s kojim se svi moramo što prije suočiti jer ona ozbiljno prijete našem okolišu. Ponosni smo na činjenicu da smo već u prvoj fazi pravilno zbrinuli toliku količinu smeća. Žuja je kampanjom ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’ nastavila niz društveno odgovornih kampanja kojima je cilj podizanje kvalitete života u zajednici u kojoj djelujemo i vjerujemo da ovim posljednjim aktivnostima uspješno podižemo svijest o važnosti pravilnog, odgovornog i savjesnog odlaganja otpada“, istaknula je Ana Štebih Pinjuh, direktorica marketinga Zagrebačke pivovare.

Za sjajne rezultate akcija čišćenja zaslužni su Žujini volonteri, članovi Kluba volontera Pivovarci, partneri Pik i Pevex te predstavnici i volonteri udruga i klubova iz cijele Hrvatske: Zeleni Osijek, Vodomar iz Duge Rese, BIOM iz Zagreba, Žmergo iz Opatije, eRIpio iz Rijeke, KRKA Knin te SUNCE iz Splita.

Žuja godinama podržava niz kulturnih, sportskih i nevladinih institucija s ciljem unapređenja kvalitete života u zajednici u kojoj djeluje, a kampanja ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’ pokrenuta je s ciljem podizanja ekološke osviještenosti te podsjećanja na važnost pravilnog zbrinjavanja otpada. U kampanji će se očistiti ukupno 15 ilegalnih deponija, a akcije se nastavljaju krajem kolovoza. Više informacija o kampanji dostupno je na webu https://cuvajpazi.ozujsko.com/.