Philip Morris prestat će prodavati duhanske proizvode u Velikoj Britaniji

Jacek Olczak, izvršni direktor PMI-ja

Američko-švicarski duhanski div Philip Morris International kroz idućih deset godina planira prestati prodavati Marlboro cigarete i druge duhanske proizvode u Velikoj Britaniji, rekao je izvršni direktor kompanije Jacek Olczak. Odluka kompanije u skladu je s ambicijama te zemlje da ukine pušenje do 2030. godine.

Olczak je za Daily Mail rekao kako smatra da se u najviše deset godina od sada može u potpunosti riješiti problem pušenja u Velikoj Britaniji, no da je potrebna pomoć vlada i regulatora. Podržavajući ukidanje, Olczak je rekao da će Marlboro brend „nestati“ iz britanskih trgovina zajedno s njihovim drugim robnim markama, čime će se okončati više od 100 godina prisutnosti u Velikoj Britaniji.

Olczak, koji je započeo agresivniju strategiju diversifikacije najveće svjetske duhanske tvrtke od proizvodnje duhanskih proizvoda, nedavno je pozvao Britaniju da se prema cigaretama ponaša kao prema benzinskim automobilima i da ih kroz deset godina u potpunosti zabrani.

Tvrtka vrijedna 153 milijarde dolara prodaje cigarete Marlboro izvan SAD-a, dok njena prijašnja matična kompanija Altria, od koje se odvojila 2008., prodaje taj proizvod u SAD-u.

Philip Morris je početkom srpnja započeo dogovor oko kupnje britanskog proizvođača lijekova Vecture za 1,05 milijardi funti, u sklopu njihove „evolucije u proširenu zdravstvenu i wellness tvrtku“, koja bi više od 50 posto prihoda trebala ostvarivati od nepušačkih proizvoda i najmanje milijardu dolara od ‘postnikotinskih’ proizvoda do 2025. godine.

Na dogovor su burno reagirale skupine koje se protive duhanskim proizvodima, a reagirala je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je nazvala takva partnerstva velikih duhanskih kompanija potkopavanjem napretka u kontroli tih „smrtonosnih proizvoda“. (Hina/Reuters)