Kava i mješavine kave: Mljevena kava čini više od polovine kategorije

Najveći segment kategorije, gledajući vrijednosnu prodaju, je mljevena kava koja čini 60% kategorije. Slijede je cappuccino, instant kava i mješavine 2u1 i 3u1 dok je kava u zrnu najmanji segment u kategoriji kave.

Analizira: Zorana Krajinović, NielsenIQ

Kategorija kave, prema Nielsenovoj klasifikaciji, obuhvaća kavu u zrnu, mljevenu kavu, instant kavu, cappuccino, filter kavu, espresso kavu i ledenu kavu u prahu. U kategoriju ne pripadaju kakao, kavovine i gotova ledena kava. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, ukupno kategorija kave bilježi rast vrijednosne i količinske prodaje. Gledamo li pojedinačno segmente, najveći rast bilježe mješavine 2u1 i 3u1, instant kava i kava u zrnu dok manji rast bilježe mljevena kava i cappuccino.

Najveći segment kave je mljevena kava koja čini 60% kategorije. Slijede je cappuccino, instant kava i mješavine 2u1 i 3u1 dok je kava u zrnu najmanji segment u kategoriji gledajući vrijednosnu prodaju. Promatrajući aspekt mjesta prodaje, 65% ukupne vrijednosne prodaje kave ostvaruje se kroz moderne formate (hipermarketi i supermarketi), 34% kroz tradicionalne formate velikih, srednjih i malih trgovina mješovitom robom, a kroz „convenience“ kanal (kiosci i benzinske postaje) proda se 1% ukupne vrijednosne prodaje.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 68% vrijednosne prodaje u cjelokupnoj kategoriji kave. Abecednim redoslijedom oni su Anamarija, Franck i Nestle. Pogledamo li zasebno segment mljevene kave, prva tri proizvođača po abecednom redu su Anamarija, Droga Kolinska i Franck. U segmentu cappuccina 2u1 i 3u1, prva tri proizvođača po abecednom redu su Anamarija, Franck i Nestle.

Kava, kofein i njihove blagodati na zdravlje

Istraživanja su pokazala kako redoviti konzumenti kave imaju smanjen rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, tumora i bolesti srca i krvožilnog sustava. Ipak, ukoliko osoba, uslijed konzumacije kave, osjeća nepoželjne simptome poput brzih otkucaja srca ili anksioznosti, poželjno je isključiti kavu iz dnevne rutine.

Piše: Mihaela Gulin, mag. nutr.

Miris kave iz male kuhinjice bake i djeda za mene je jedna od prvih poveznica mirisa s ljubavi. Uspješno sam krala ukućanima gutljaje kave od svoje šeste godine, a njezin topao okus grli moje nepce opet i opet, svakoga dana. Vjerujem da je diljem svijeta mnogo zaljubljenika u okuse i mirise ovog najkonzumiranijeg napitka. Posebno mi je laknulo kada sam kao student nutricionizma spoznala pozitivne učinke kofeina iz kave.

BILJKA KAVE

Kava kakvu mi poznajemo nije poznatog nam niti izgleda niti okusa prilikom samog nastajanja. Mnogi, kao i sama, ne bi prepoznali biljku kave. Ona se dobiva obradom i sušenjem zrelih bobica kave. Komercijalno, dijeli se na dvije važne vrste – Arabicu i Robustu.

Kava Arabica predstavlja oko 70% svjetske proizvodnje kave, potječe od stabala otkrivenih u Etiopiji, a daje blagu i aromatičnu kavu, voćnog i orašastog okusa. Zrno Arabice je izduženo i sadrži više kofeina od Robuste. Najvažniji čimbenik pri uzgoju Arabice jest temperatura, koja bi trebala biti blaga, između 59 i 75 °C s oko 60 centimetara oborina godišnje. Proizvodnja Robusta kave raste, iako čini samo oko 30% svjetskog tržišta. Ona se uglavnom koristi u mješavinama za kavu i instant kavu. Zrno Robuste je okruglije od Arabice, a drvo je otpornije što ga čini lakšim za uzgoj. Prilagoditi se može visokim temperaturama te uzgajati na nižim nadmorskim visinama. Robusta kava sadrži oko 50-60% više kofeina od Arabice te je trpkog, zemljastog okusa.

DJELOVANJE KOFEINA

Dobro poznati sastojak kave, kofein, broji značajne pozitivne učinke na zdravlje. Osim kofeina, kava u svome sastavu ima mnogobrojne biološki aktivne komponente – fitokemikalije te manje značajne količine vitamina i mineralnih tvari. Zbog velike količine prisutnih neistraženih spojeva, ne možemo sa sigurnošću pripisati sve pozitivne učinke kofeinu. No naglasak ćemo staviti na kofein čiji je metabolizam i djelovanje ipak istraženo u velikoj mjeri. Nakon što popijemo kavu, kofein se u crijevima apsorbira za oko 45 minuta, a potom svoje najviše razine u krvi doseže tijekom 15 minuta do 2 sata. Zadržava se u organizmu od 2,5 do 4,5 sati što varira od osobe do osobe.

Kod pušača se kofein metabolizira ubrzano u odnosu na nepušače, dok kod trudnica mnogo sporije. Konzumaciju kave valja ograničiti ukoliko osoba uzima određene lijekove. Također, ukoliko osobi konzumacija kave stvara nervozu ili utječe na kvalitetu sna, ne bi bilo loše smanjiti konzumiranu količinu kave te ju konzumirati ranije u danu. Visoka konzumacija kave (više od 6 espressa u danu) može poticati i na mokrenje dok umjerena konzumacija nema utjecaj na stupanj hidracije. Kod prve konzumacije kave, ili nakon dugotrajne nekonzumacije, može doći do povišenja tlaka, ali kratkoročno. Umjerena, uobičajena konzumacija kave ne doprinosi povećanju tlaka kod zdravih osoba.

USPOREDBA S DRUGIM NAPITCIMA

Kava sadrži i spoj kafestol koji se u najvećem udjelu nalazi u nefiltriranoj kavi, kao što su turska kava, French press i skandinavska kava, srednje u espressu u Moka aparatu za kavu, a najmanje u filtritanoj, instant kavi. Poželjno je da osobe koje imaju povišen kolesterol u krvi, konzumiraju više filtrirane, a manje nefiltrirane kave kako bi kontrolirale razinu kolesterola u krvi jer je kafestol spoj koji utječe na njegovo povišenje. Kada usporedimo kavu s drugim napitcima koji sadrže kofein, ona ga, uz energetska pića, uvjerljivo sadrži više od ostalih često konzumiranih napitaka koji sadrže kofein.

Gazirana bezalkoholna pića (330 mL) sadrže prosječno 40 mg kofeina po jedinici konzumacije, a kakao (240 mL) 6 mg, neki čajevi i do 60 mg, espresso (30 mL) prosječno 40 mg, instant kava (240 mL) 75 mg. Zanimljivo je da ukoliko naručite kavu bez kofeina, to nije kava iz koje je odstranjen sav kofein, već će zaostati do 4 mg kofeina zbog tehnologije kojom se on uklanja. I dalje, ona je odličan odabir za osobe osjetljivije na kofein. Prema istraživanjima koja su objavljena, kava bez kofeina ima jednake učinke na zdravlje kao i kava s kofeinom.

BEZ KALORIJA

Kava jest odličan način kako provesti vrijeme s prijateljima, napraviti vlastiti ritual za opuštanje i slično. Ona u svome sastavu ne sadrži kalorije, dakle nema energetsku vrijednost. Pozornost trebamo obratiti kada konzumiramo nekoliko šalica kave dnevno, a pritom dodajemo šećer, mlijeko ili šlag. U tom slučaju, postoji mogućnost za unos visoke razine kalorija te na taj način osoba može doprinijeti energetskom unosu i neželjenom povišenju tjelesne mase.

Na spomen jutarnje kave česta asocijacija jest odlazak na obavljanje duže nužde. Kofein potiče lučenje hormona gastrina koji, pak, potiče pokretljivost crijeva što uzrokuje potrebu za odlaskom na dulju nuždu. Koliko god to može biti dobar dio zdravog bioritma, visoke količine kofeina mogu uzrokovati proljev, ali i želučane smetnje kod osoba koje boluju od gastroezofagealnog refluksa.

ZA BOLJU SPORTSKU IZVEDBU

Osim u svakodnevnoj upotrebi, kava može poslužiti i kao ergogeno sredstvo sportašima. Ergogeno sredstvo jest sredstvo koje se uzima u svrhu poboljšanja sportske izvedbe. Prilikom korištenja kave, odnosno kofeina u svrhu poboljšanja izvedbe, sportaš treba uzeti u obzir da je vrijeme apsorpcije kofeina oko 30 – 45 minuta te unijeti sredstvo prije izvedbe. U sportovima izdržljivosti kofein se koristi mnogo češće nego u sportovima snage te na tu temu ima mnogo više istraživanja. Smatra se da i niske doze kofeina djeluju ergogeno na sportsku izvedbu i pojačavaju budnost, posebice kasnije tijekom aktivnosti.

UTJECAJ NA ZDRAVLJE

Istraživanja su pokazala kako redoviti konzumenti kave imaju smanjen rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, tumora i bolesti srca i krvožilnog sustava. Unatoč snažnim i važnim utjecajima kave na ljudsko zdravlje, svaka osoba bi trebala procijeniti odgovara li joj i u kojoj količini konzumacija kave. Ukoliko osoba, uslijed konzumacije kave, osjeća nepoželjne simptome poput brzih otkucaja srca ili anksioznosti, poželjno je isključiti kavu iz dnevne rutine.

Kava je dio naše tradicije, koju je važno održavati. Stoga, održavanje tradicije u umjerenim količinama svakako je poželjno, a kada se kava konzumira u ugodnom društvu to je – dobitna kombinacija za dušu i tijelo.

PREPORUKA ZA KONZUMACIJU KAVE: do 6 espressa ili njegovih ekvivalenata (400 mg kofeina) za odrasle zdrave osobe dok je za trudnice i žene u laktacijskoj fazi preporuka do 3 espressa ili njegovih ekvivalenata (200 mg kofeina). Osobe s posebnim medicinskim stanjima trebale bi izbjegavati konzumaciju kave.

Ublažavanjem ograničenja i povratkom turista do rasta kategorije

U drugom dijelu 2020. na kavu su posebno utjecali niži raspoloživi prihodi u zemlji. Gubici radnih mjesta i opća ekonomska nesigurnost spriječili su jaču potražnju za inače omiljenim toplim napitkom Hrvata, otkrivaju podaci agencije Euromonitor International.

Prodaja kave u 2020. nije u potpunosti iz ugostiteljskih objekata prebačena na maloprodajni kanal, pokazuju podaci istraživačke agencije Euromonitor International. Što se tiče količine maloprodaje, potražnja za kavom se povećala tijekom prošle godine, međutim u znatno manjoj mjeri nego što se u početku očekivalo.

S obzirom na snažnu kulturu pijenja i naviku ispijanja kave u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj, u prošloj se godini očekivao veliki pomak prema kućnoj potrošnji. Međutim, to se nije dogodilo. Zapravo, u prvom dijelu godine maloprodajna količina kave je bila vrlo slična 2019. Analitičari Euromonitora očekuju da će prodaja kave u maloprodaji neznatno porasti 2020., ali će se ukupna količina prodaje smanjiti zbog gubitka prihoda u kanalima usluživanja hrane tijekom većeg dijela prošle godine.

NIŽI PRIHODI DODATNO SPRJEČAVA PRODAJU

U drugom dijelu 2020. na kavu su posebno utjecali niži raspoloživi prihodi u zemlji. Gubici radnih mjesta i opća ekonomska nesigurnost spriječili su jaču potražnju za kavom. Međutim, veliki broj potrošača kave radio je od kuće tijekom 2020., što je malo povećalo obujam maloprodaje. Stoga je takva praksa pogodovala prebacivanju navika konzumiranja kave s radnog mjesta i njegovog okruženja na kućnu potrošnju.

BEZ DRUŽENJA U KAFIĆIMA

U Hrvatskoj, kao i diljem svijeta, najviše je u 2020. bila pogođena prodaja u HoReCa kanalu. Provođenje mjera socijalnog distanciranja imali su posebno negativan učinak na potrošnju kave u zemlji jer se tradicionalno Hrvati druže po raznim ugostiteljskim objektima ispijajući kavu – svoj omiljeni topli napitak. Nadalje, kava se borila sa sumornom turističkom sezonom tijekom prošlogodišnjeg proljeća i ljeta, kada potrošnja kave obično raste.

Veći dio proljeća kafići su bili zatvoreni, a ljeti su se provodile posebne restriktivne mjere koje su dovele do značajnog pada obujma usluga. Inače, čak i izvan sezone, opsežna prodaja u ugostiteljskim objektima ostaje jaka zbog raširene kulture ispijanja kave. No zbog nižih raspoloživih primanja i ograničenja zbog društvenog distanciranja, opsežna prodaja usluga hrane doživjela je pad tijekom cijele 2020.

UBLAŽAVANJE OGRANIČENJA I POVRATAK TURISTA ZA OPORAVAK

Maloprodaja u ovoj godini ostvarit će sporiji, ali ipak pozitivan rast s obzirom na to da se količinska prodaja u kanalima uslužnih djelatnosti počinje oporavljati. U 2021. ukupna količina prodaje trebala bi zabilježiti snažan rast i vratiti se na razine prije pandemije, u 2019. Iako postoji neizvjesnost u tome kako će se pandemija Covid-19 i njezin utjecaj razvijati, vjerojatno je da će se gospodarstvo početi oporavljati od šoka kojeg je doživjelo 2020. Najveći rast očekuje se u ovoj godini s ublažavanjem ograničenja povezanih s epidemijom. To pretežno utječe na oporavak turizma i dolaznih turista, čemu smo svjedočili prethodnih mjeseci, podržavajući stoga i oporavak u HoReCa kanalu.

Konzumiranje kave povezano sa smanjenim rizikom od kronične bolesti jetre

Istraživanje koje je trajalo čak 11 godina otkrilo je da je ispijanje kave s kofeinom, kao i one bez kofeina, povezno sa smanjenim rizikom od obolijevanja od kronične bolesti jetre i povezanih oštećenja

Istraživači sa sveučilišta u Southamptonu i Edinburghu u Ujedinjenoj Kraljevini otkrili su kako je ispijanje bilo koje vrste kave povezano sa smanjenim rizikom od obolijevanja i umiranja od kronične bolesti jetre, u usporedbi s nekonzumiranjem kave. Osim toga, zaključili su kako se najveća korist iz kave dobiva ispijanjem tri do četiri šalice kave dnevno.

Autori su proučili podatke istraživačkog resursa UK Biobank koji se odnose na 495.585 sudionika istraživanja koji konzumiraju kavu, a praćeni su tijekom gotovo 11 godina kako bi se vidjelo tko je od njih obolio od kronične bolesti jetre i povezanih oštećenja jetre. „Kava je dostupna brojnim ljudima, a koristi koje smo vidjeli tijekom istraživanja ukazuju na to da bi se potencijalno mogla koristiti u preventivnom liječenju kronične bolesti jetre. To bi moglo biti posebno važno za zemlje s nižim prihodima i lošijom zdravstvenom zaštitom, a u kojima postoji veliki broj slučajeva kronične bolesti jetre“, istaknuo je Dr. Oliver Kennedy, vodeći autor istraživanja.

Od sudionika koji su bili uključeni u istraživanje, njih 78 posto konzumiralo je mljevenu ili instant kavu s kofeinom ili bez njega, dok njih 22 posto nije pilo nikakvu kavu. Za trajanja istraživanja, zabilježeno je 3.600 slučajeva kronične bolesti jetre, uključujući i 301 smrt. Nadalje, zabilježeno je 5.439 slučajeva kronične bolesti jetre ili steatoze (masna jetra), kao i 184 slučaja hepatocelularnog karcinoma, što je vrsta raka jetre.

U usporedbi s onima koji ne piju kavu, kod kavopija je zabilježen 21 posto niži rizik od kronične bolesti jetre, 20 posto niži rizik od kronično bolesne ili masne jetre te 49 posto niži rizik od smrti uzrokovane kroničnom bolesti jetre.

Najveća korist zabilježena je u skupini koja je pila mljevenu kavu, koja sadrži visoke razine sastojaka kaveola i kafestola. Za njih se zna da djeluju protiv kronične bolesti jetre kod životinja. Instant kava, koja ima niske razine kaveola i kafestola, također je povezana sa smanjenim rizikom od kronične bolesti jetre. Iako je smanjenje rizika manje nego u slučaju mljevene kave, istraživanje pokazuje kako povoljno djeluju ostali sastojci instant kave ili potencijalno kombinacija sastojaka.