Više cijene poduprle McDonald’sov prihod i dobit u trećem tromjesečju

Američki lanac restorana brze hrane McDonald’s izvijestio je o skoku prihoda i dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući višim cijenama koje su ublažile utjecaj koronaograničenja i nestašicu radne snage zbog covida 19. Konsolidirani prihod globalnog diva porastao je u razdoblju od srpnja do rujna 14 posto, na 6,2 milijarde dolara.

Prodaja je na globalnoj razini porasla 12,7 posto, uključujući 9,6-postotni rast na domaćem tržištu, zahvaljujući postupnom oporavku od posljedica pandemije covida 19., izvijestio je McDonald’s.

U odnosu na treće tromjesečje pretpandemijske 2019. godine, globalna je prodaja uvećana 10,2 posto. Na domaćem tržištu uvećana je 14,6 posto. Neto dobit poskočila je u trećem ovogodišnjem tromjesečju 22 posto u odnosu na isto lanjskoj razdoblje, na 2,15 milijardi dolara. Kompanija je podigla cijene u SAD-u u ljetnom tromjesečju za šest posto kako bi pokrila više troškove sirovina i rada.

Neki su restorani u SAD-u bili prisiljeni skratiti radno vrijeme i sporije usluživati klijente zbog nestašice radne snage, rekao je novinarima izvršni dirktor Chris Kmpczinski, dodavši da problemi “nisu nerješivi”. McDonald’s je također bio prisiljen odgoditi otvaranje dijela novih restorana do početka iduć godine, dijelom i zato što su problemi u globalnim nabavnim lancima otžali nabavu kuhinjske i tehničke opreme.

Prostor za sjedenje trenutno je još zatvoren u nekih tri tisuće restorana u SAD-u u regijama s visokim brojem zaraženih, što odgovara otprilike petini restorana na matičnom tržištu.

Na inozemnim tržištima kompanija je ponovo bilježila rast prometa, posebno u Velikoj Britaniji, Kanadi i Japanu, zahvaljujući ublažavanju pandemijskih ograničenja, dok je u Australiji i Kini i dalje bio pritiskom razbuktavanja pandemije. (Hina/Reuters)