Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec, ponosni nositelj oznake Meso hrvatskih farmi koje garantira porijeklo i sljedivost proizvoda te njegovo domaće porijeklo, jedini je proizvođač mesa u Hrvatskoj nositelj certifikata ‘Antibiotic free’. Tim smo povodom razgovarali s direktorom Perutnine Ptuj – Pipo Čakovec Dubravkom Folnovićem.

Razgovarala: Marija Sedlar

Eurobarometar je u prvoj polovici 2019. u 28 zemalja članica EU, uključujući i Hrvatsku, proveo istraživanje ‘Sigurnost hrane u EU’ koje je pokazalo da su Hrvati zainteresirani za pitanja sigurnosti hrane više od prosječnog stanovnika Europe! Pri kupnji hrane najvažnija im je sigurnost hrane (69% je navodi kao jedan od tri najvažnija čimbenika prilikom kupnje), zatim cijena (63%) i porijeklo (58%).

Okus i sadržaj hranjivih tvari nešto su manje važni, a kao i ostatak stanovnika EU, najviše strahujemo od zaraznih bolesti od kojih obolijevaju životinje, trovanja hranom uzrokovana bakterijama, ali i zbog ostataka antibiotika, hormona ili steroida u mesu te ostataka pesticida u hrani.

Nedvojbeno je da smo postali svjesni koliko je bitno znati što jedemo te da proučavanje deklaracija na prehrambenim proizvodima nije samo trend. Unatrag godinu dana vratili smo povjerenje u domaće proizvođače i domaće proizvode, a svi veliki trgovački lanci u svojim marketinškim kampanjama ističu oznake ‘lokalno’, ‘domaće’ ili ‘hrvatsko’ naglašavajući suradnju s lokalnim OPG-ovima i proizvođačima.

Danas, više nego ikada prije, možemo biti sigurni u kontrolirano i sljedivo porijeklo domaćih namirnica koje kupujemo – dovoljno je obratiti pažnju na certifikate i oznake na pakiranjima. Zato Dubravko Folnović s ponosom ističe domaće porijeklo mesa Perutnine Ptuj – Pipo Čakovec i činjenicu da se ono uzgaja bez antibiotika te na stolove potrošača stiže iz strogo kontroliranih uvjeta.

Iako je povjerenje u domaće proizvođače poraslo, kako znati kome 100% vjerovati?

Danas su nam sigurnost i porijeklo osnovne niti vodilje pri odabiru namirnica, što i nije čudno ako uzmemo u obzir da smo godinama slušali i strahovali od niza štetnih dodataka u hrani, posebice antibiotika. Antibiotici, jedno od najvećih medicinskih postignuća 20. stoljeća, svoju su primjenu, osim u liječenju, našli i u poticanju rasta pri uzgoju životinja.

No ono što se u početku smatralo praktičnim rješenjem, danas je veliki problem jer se kod svake prekomjerne uporabe lijekova i dodataka hrani, s vremenom razvija otpornost organizma na te tvari pa one, ne samo da prestaju djelovati i činiti dobro za naše zdravlje, već i te kako mogu postati štetne. Izazovi modernog tržišta prehrambenih proizvoda i povećana potražnja uzrokovali su porast broja proizvođača koji koriste antibiotike u uzgoju.

Vodeća tijela Europske unije i Europska agencija za sigurnost hrane često uspiju na vrijeme pronaći problematične proizvode, upozoriti potrošače te ih povući iz prodaje, no i dalje ostaje pitanje koliko toga zapravo bude neotkriveno, neanalizirano i, u konačnici, u našim hladnjacima.

Kakav je certifikat Antibiotic free i što on predstavlja?

Zdravlje i dobrobit temeljne su vrijednosti na koje se oslanjamo u djelovanju naše osnovne djelatnosti, a to je proizvodnja hrane. Stoga veliku pozornost posvećujemo stalnom razvoju na području dobrobiti životinja i zadovoljni smo što to potrošači sve više prepoznaju i usredotočuju se na informacije o načinu proizvodnje i prerade hrane. PP – Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski peradar / proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika (100% bez antibiotika).

Na policama se meso iz uzgoja bez antibiotika može pronaći pod linijom Međimursko pile. Priznati agrarni ekonomisti naglašavaju da su podaci o uporabi antibiotika u stočarstvu dobar pokazatelj tehnologije i dobrobiti životinja. Što je lošija uzgojna praksa, veća je primjena antibiotika. Pokazalo se da zemlje koje imaju zastarjeli uzgoj pripadaju onim klasama u kojima je upotreba antibiotika znatno veća, a konzumacija takve hrane doprinosi vrlo ozbiljnoj prijetnji povećane rezistencije na antibiotike.

Zašto je vama kao proizvođaču mesa peradi važan uzgoj bez upotrebe antibiotika?

Ovaj certifikat jamči da naši pilići nikada nisu primili nikakve vrste antibiotika u bilo kojoj fazi svog životnog ciklusa – kao niti hormone – te da se svi procesi proizvodnje, od polja do stola, strogo i redovito kontroliraju. Štoviše, činjenica da je pakirano meso pod brendom Međimursko pile jedini domaći mesni proizvod s oznakom ‘Antibiotic free’ izvrsno je postignuće neprekidnog razvoja i ulaganja kojima se ponosimo. I, najvažnije, te prave domaće međimurske ‘piceke’ kakve su nekada na stol stavljale naše bake i prabake, moguće je pronaći u svim većim trgovačkim lancima.

Lansiranje linije ovog hrvatskog brenda pilećeg svježeg mesa nije omela niti pandemija…

Tako je, pandemija nam nije omela planove u investicijama niti u lansiranje brenda Međimursko pile čije ime upućuje ne samo na porijeklo proizvoda, već i na prirodu, kvalitetu, ljepotu, zdrav život, tradiciju i suvremeni način života i rada tog kraja. Proizvodni lanac od hrane za piliće, uzgojene u suradnji s domaćim uzgajivačima, pa do finalnih proizvoda odvija se u Hrvatskoj i temelji se na integriranom sustavu KSS (kvaliteta, sigurnost, slijedivost), gdje su svi procesi proizvodnje hrane od polja do stola strogo kontrolirani.

Važan aspekt je i kvaliteta ishrane životinja koja povoljno utječe na strukturu mesa i proizvoda. Krmna smjesa za prehranu naše peradi ne sadrži hormone i antibiotike. Glavni sastojci su kukuruz, soja, pšenica, minerali i vitamini koji omogućavaju uspješan rast i zdravlje životinja u objektima.