Zdrava prehrana, koje je riba neizostavni dio, jedna je od najvažnijih preporuka za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja, pogotovo u trenutnoj situaciji suočavanja s epidemijom. Svoju ponudu novim proizvodima kontinuirano širi Cromaris, član Adris grupe od 2009., čija tradicija uzgoja mediteranske ribe traje više od 40 godina i čije nam novosti i filozofiju poslovanja predstavlja član Uprave Dane Desnica.

Raste li potražnja za ribom? Koje nove vrste imate u ponudi?

Na većini tržišta sve je snažniji trend okretanja zdravoj prehrani, što uključučje i konzumaciju ribe. Također uvelike jača svijest krajnjeg potrošača o proizvodu koji konzumira, odnosno važni su mu podrijetlo i kvaliteta samog proizvoda. Nas kao proizvođača to motivira da stalno unaprjeđujemo proizvodne procese i razvijamo nove inovativne proizvode.

Što se tiče novih vrsta, u 2021. Cromaris je na tržište lansirao dvije nove vrste: Cromaris zubatac i Cromaris gof. Cromaris zubatac riba je iz obitelji Sparidae, koja je gastronomski iznimno cijenjena pa se često zove i carem među ribama. Veoma smo ponosni na ovaj uspjeh jer smo trenutno jedini u industriji s ovom vrstom u svom portfelju. Novina je i Cromaris gof, riba iz roda Seriola koju se također smatra jednom od premium vrsta ribe.

Koliki su proizvodni kapaciteti Cromarisa i kakve sve proizvode imate u asortimanu?

Cromaris je u proizvodnom smislu vertikalno integrirana kompanija; od matičnog jata do konačnog proizvoda. Proizvodni ciklus započinje u našem mrijestilištu u Ninu, nastavlja se na jednom od naših sedam uzgajališta koja se nalaze na području Zadarske i Istarske županije, te završava sortiranjem i preradom u preradbenom centru u Gaženici u Zadru, odakle se gotovi proizvodi distribuiraju prema našim kupcima u Hrvatskoj i inozemstvu.

U 2020. godini smo pokrenuli novi investicijski ciklus u dodatne uzgojne i preradbene kapacitete potrebne za dostizanje ciljanih volumena od cca 15.000 tona proizvodnje. Osnova naše ponude su autohtone vrste mediteranske ribe: orada, brancin, hama, gof i zubatac.

Uz cijelu neočišćenu ribu, naš asortiman proizvoda uključuje i proizvode dodane vrijednosti – svježu očišćenu pakiranu ribu te odreske i filete koji zdravu prehranu baziranu na ribi čine dostupnijom, jednostavnijom i praktičnijom za pripremu. Spomenimo i delikatesni program – mariniranu i dimljenu ribu.

Potrošačima je važno podrijetlo i način uzgoja – kako izgleda proizvodni proces i što je garancija kvalitete Cromaris riba?

Puno ulažemo u komunikaciju s našim potrošačima. Kroz različite kanale sustavno dijelimo informacije o vlastitom uzgoju kvalitetne mediteranske ribe na pomno odabranim lokacijama Jadranskog mora, važnosti odabira ribe vrhunske svježine certificirane na međunarodnoj razini, kao i vlastitoj recepturi hrane koja Cromaris ribu izdiže iznad konkurencije po svojoj nutritivnoj vrijednosti.

Cromaris je lider u svježini (izlov šest dana u tjednu) i i kvaliteti svojih proizvoda što potvrđuje povjerenje naših kupaca na izazovnim EU tržištima, ali također i brojni izuzetno strogi certifikati i žigovi – Cromaris je najcertificiranija tvrtka u industriji. Svi proizvodi su Antibiotic free i bez GMO sirovina u proizvodnom ciklusu.

Kroz stroge redovite kontrole osiguravamo sljedivost od matičnog jata do finalnog proizvoda. Zahvaljujući vlastitom receptu riblje hrane, omjer Omega-3/Omega-6 masnih kiselina u Cromaris ribi jedan je od najboljih u industriji. Cromaris je četiri godine zaredom dobitnik Superior Taste Award 2021, najcjenjenije nagrade u segmentu prehrane u svijetu, za svih pet svojih prijavljenih proizvoda: brancin, oradu, hamu, gofa i zubatca.

Na koja tržišta izvozite i koliko proizvodnje odlazi u izvoz? Planirate li širenje na nova tržišta?

Cromaris je izrazito izvozno orijentirana kompanije. Udio od prodaje na inozemnim tržištima u prvih devet mjeseci 2021. iznosio je preko 80% količinske prodaje, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije, Švicarske i Poljske. Uz domaće tržište i Italiju, koja je naše najveće i najvažnije tržište, trenutno smo prisutni na tržištima Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Francuske, Poljske, Češke, Slovačke, Crne Gore, Srbije i Mađarske. Stalno radimo na otvaranju novih tržišta pa smo ove godine, primjerice, uspješno zakoračili na tržište Španjolske koje je po svojem volumenu drugo po veličini tržište mediteranske bijele ribe.

Pratite li trend biološke proizvodnje? Koliko ulažete u zaštitu lokacija na kojima obavljate djelatnost?

Zaštita okoliša i sustavna briga o lokacijama na kojima djelujemo naša su temeljna obveza i preduvjet uspješnog poslovanja. Naše ponašanje i aktivnosti daleko nadmašuju one propisane zakonskom regulativom. Potvrđuju to i brojni već spomenuti veoma strogi certifikati. Cromaris je jedini u industriji certificiran prema ASC standardu na svim svojim lokacijama. Radi se o najzahtjevnijem certifikatu čiji su osnovni zahtjevi društvena odgovornost prema svojim zaposlenicima i prema lokalnoj zajednici te zaštita okoliša s naglaskom na očuvanje prirodnih staništa i bioraznolikosti.

Što se tiče biološke/organske proizvodnje, riječ je o trendu koji kontinuirano raste upravo iz razloga što su potrošači sve više svjesni vlastitog utjecaja na okoliš te konzumacijom ovakvih proizvoda aktivno sudjeluju u smanjenju tog utjecaja. Cromaris u svom portfelju ima BIO liniju proizvoda proizvedenu prema principima ekološke proizvodnje.

Prva ste tvrtka u industriji koja je objavila godišnje izvješće održivosti – zašto ste se na to odlučili?

Naš je cilj da, uz to što smo lider mediteranske akvakulture po kvaliteti i inovativnosti proizvoda, doprinesemo ukupnom razvoju industrije i svojim odgovornim poslovnim praksama. Ponosni smo da smo prva tvrtka u industriji koja je objavila Godišnje izvješće o održivosti te i na taj način postavila primjer odgovorne poslovne prakse ostalim proizvođačima brancina i orade u svijetu.

Posvećenost održivosti sastavni je dio naše korporativne kulture već dugi niz godina, a globalni izazovi održivosti zadnjih godina dolaze u središte pažnje, što nas je motiviralo da dodatno ubrzamo svoj napor, postajući klimatsko pozitivna tvrtka, pronalazeći način za smanjenje svih vrsta otpada, korištenjem riblje hrane i sirovina iz održivih izvora, štiteći bioraznolikost i morske ekosustave, kao i poštujući ljudska prava duž cijelog lanca vrijednosti.

Ističete važnost očuvanja lokaliteta u kojima uzgajate ribu – na koje još načine surađujete s lokalnom zajednicom u kojoj djelujete?

Partnerski odnos sa zajednicom također je važan dio našega poslovanja. Potičemo brojne donatorske ili edukativne akcije, a redovito sudjelujemo u raznim projektima u organizaciji jedinica lokalne zajednice, posebno imajući na umu specifičnost područja na kojima djelujemo. Naše su proizvodne lokacije uglavnom povezane s udaljenim malim otočkim sredinama koje su suočene sa sve većim izazovima depopulacije, pa kroz partnerski odnos i suradnju te poticanjem zapošljavanja lokalnog stanovništva pokušavamo doprinijeti kvaliteti života i razvoju tih sredina.