Rast veleprodajnih cijena u Njemačkoj ublažen u prosincu

Veleprodajne cijene u Njemačkoj porasle su u prosincu blaže nego u prethodnom mjesecu, iako je stopa njihova rasta ponovno bila dvoznamenkasta, pokazali su podaci statističkog ureda, odražavajući nešto blaže poskupljenje sirovina i goriva.

Veleprodajne cijene porasle su u prosincu 16,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, nakon 16,6-postotnog skoka u studenome, najsnažnijeg od 1962. godine.

Glavni je razlog dvoznamenkaste stope rasta poskupljenje sirovina i intermedijarnih dobara, ističu u Destatisu, napomenuvši da su veleprodajne cijene naftnih derivata porasle 50,6 posto. Rast je ipak bio neznatno blaži nego u studenome kada su poskočile 62,4 posto.

Na mjesečnoj razini rast cijena naglo je usporio, na samo 0,2 posto, nakon 1,3-postotnog skoka u studenome. U cijeloj 2021. godini veleprodajne su cijene u prosjeku bile 9,8 posto više nego u 2020., što je njihov najveći rast od naftne krize 1974. godine.

Motor rasta bio je skok cijena naftnih derivata, za 32 posto, a u statističkom uredu izdvajaju i nisku poredbenu osnovicu u 2020. godini kada su cijene mnogih sirovina bile niske zbog koronakrize. (Hina/dpa)