Hrvatski proizvođači kroz Spar ostvarili više od 106 milijuna eura prometa

Foto: SPAR

Hrvatski proizvođači su u 2021. ostvarili više od 106 milijuna eura prometa kroz Spar prodajnu mrežu u Italiji, Austriji, Sloveniji i Mađarskoj, izvijestili su iz tog trgovačkog lanca.

Ukupni promet hrvatskih proizvoda u trgovinama Spar, kako navode, rastao je tako i u prošloj godini, što je hrvatskim proizvođačima donijelo rast prihoda za šest milijuna eura u odnosu na 2020. godinu.

Najveći porast izvoza u prošloj godini bilježi se u Austriji, gdje prva četiri izvoznika imaju čak 40 posto veći prihod u 2021. u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Podaci pokazuju i da su Talijani vjerni hrvatskim tartufima i bakalaru na bijelo, dok s druge strane Mađari vole naš sladoled i vodu. Slovenci su prošle godine otkrili suhomesnate proizvode Dobro koje plasira tvrtka Žito čiji je promet u 2021. duplo veći u odnosu na godinu prije.

U priopćenju se navodi kako standardno veliki proizvođači poput Atlantica, Podravke, Cromarisa, Dukata i Vindije dominiraju listama top izvoznika, no od malih su značajnu razliku u odnosu na prethodnu godinu ostvarili hrvatski proizvođači balzama za usne Vimi, proizvođač suhomesnatih proizvoda Dobro te New Bakery, trenutno najveća europska tvornica baklava iz Donjeg Stupnika. (Hina)