Ukrajina zatvorila luke za trgovinu

Foto: Hina/EPA/Sergey Dolzhenko

Ukrajinska vojska zatvorila je luke za trgovinu nakon invazije ruskih snaga, izjavio je savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika, što je potaknulo strah od poremećaja u opskrbi žitaricama i uljaricama.

Ukrajina je veliki izvoznik kukuruza, a njezini su veliki kupci Kina i EU. Konkurira i Rusiji u opskrbi pšenicom velikih kupaca poput Egipta i Turske, podsjeća Reuters. Egipatski državni kupac otkazao je u četvrtak međunarodni natječaj za nabavu pšenice jer nije dobio ponudu ni iz Rusije ni iz Ukrajine. Rusija je jučer do daljnjeg blokirala promet komercijalnih plovila na Azovskom moru.

„Tržište još pokušava steći jasniju sliku o stvarnoj vojnoj situaciji na terenu. Čini se da luke na Azovskom i Crnom moru zasada nisu oštećene, sudeći prema prvim izvješćima brodarske agencije”, rekao je jedan europski trgovac žitaricama. Dodao je da očekuju eventualnu objavu ‘više sile’, što bi značilo da dobavljači neće ispuniti ugovorne obveze zbog ekstremnih okolnosti.

Iz luka na Azovskom moru izvoze se pšenica, ječam i kukuruz kupcima na Mediteranu, uključujući Cipar, Egipat, Italiju, Libanon i Tursku. Te će zemlje morati potražiti alternativne izvore nabave ako se brodovi uskoro ne otisnu, dodao je drugi europski trgovac koji je želio ostati anoniman.

Cijene pšenice na Čikaškoj robnoj burzi porasle su u četvrtak na najvišu razinu u devet i pol godina jer trgovci strahuju da bi sukob mogao poremetiti opskrbu iz ključne regije-proizvođača. U Europi cijene pšenice u terminskim ugovorima dosegnule su najvišu razinu otkada se tom žitaricom počelo trgovati na financijskim tržištima.

Rusija i Ukrajina čine 29 posto globalnog izvoznog tržišta pšenice, 19 posto tržišta kukuruza i 80 posto tržišta suncokretovog ulja. Rusija isporučuje pšenicu svim velikim kupcima u svijetu, a najveći su uvoznici Turska i Egipat. (Hina/Reuters)