Rusija zabranila izvoz više od 200 proizvoda do kraja godine

Ruska vlada objavila je da je zabranila izvoz telekomunikacijske, medicinske, automobilske, poljoprivredne, električne i tehničke opreme i nekih proizvoda od drva do kraja ove godine. Popis obuhvaća više od 200 proizvoda, a uključuje i željezničke vagone, kontejnere i turbine.

Ministarstvo gospodarstva priopćilo je kako je zabranjen i izvoz određenih vrsta drvne građe i proizvoda od drva, ali nisu precizirali o kojim je proizvodima riječ.

“Mjere su logičan odgovor na one uvedene Rusiji, a cilj im je osigurati nesmetano funkcioniranje ključnih sektora gospodarstva”, priopćilo je ministarstvo.

Sljedeći paket mjera mogao bi uključiti zabranu pristajanja stranih brodova u ruskim lukama i dozvolu avioprijevoznicima da registriraju zrakoplove unajmljene od stranih kompanija kao svoje vlasništvo, najavila je vlada. 

Novinska agencija Interfax citirala je izvor koji tvrdi da je u pripremi i zakon kojim bi se od 15. ožujka do 31. kolovoza zabranio izvoz žitarica u skupinu bivših sovjetskih zemalja u sastavu Euroazijske ekonomske unije (EEU) i izvoz šećera iz tog područja.

EEU, uz Rusiju, čine Armenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan. (Hina/Reuters)