Irska želi smanjiti ovisnost o uvozu stočne hrane

Irska vlada pozvala je poljoprivrednike da uzgajaju više ječma, zobi i pšenice, pripremivši im 10 milijuna eura potpora kako bi ublažila visoke troškove uzgoja i smanjila ovisnost o uvozu stočne hrane u uvjetima rata u Ukrajini. Program potpora aktiviran je u četvrtak, a ostat će na snazi do 16. svibnja.

Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je potpore nakon što je ruska invazija na Ukrajinu potaknula zabrinutost za stabilnosti i sigurnost uvoza žitarica. I Ukrajina i Rusija veliki su dobavljači pšenice i drugih žitarica, podsjeća agencija dpa.

Vlada u Dublinu najavila je program potpora prošli tjedan, uz poruku ministra poljoprivrede Charlieja McConaloguea da žele potaknuti poljoprivrednike da ove godine zasiju više žitarica kako bi smanjila ovisnost Irske o uvozu stočne hrane.

“Pozivam poljoprivrednike da uzmu u obzir program poticaja za obradu tla kada odlučuju o žitaricama za sjetvu u narednim danima i tjednima”, poručio je ministar poljoprivrede.

Poljoprivrednici bi trebali dobiti 400 eura po hektaru kako bi se smanjili troškovi uzgoja u ovoj godini, objasnio je. Poljoprivrednici već muku muče s rastom troškova gnojiva, koji je rat u Ukrajini samo ubrzao, napominje dpa. (Hina/dpa)