BAT u tvornicu u Kanfanaru ulaže 400 milijuna kuna

Roberta Palazzetti i Zvonko Kolobara (Foto: Igor Šoban/Pixsell)

Ukupni iznos investicije od 600 milijuna kuna omogućio je proizvodnju nove generacije proizvoda u Hrvatskoj, koja je na ovaj način stavljena u središte transformacije globalne duhanske industrije

Nakon prošlogodišnje investicije u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za gloTM Hyper uređaje u vrijednosti od 200 milijuna kuna, BAT Grupa nastavlja s investicijskim ciklusom u tvornicu u Kanfanaru. Kompanija će tako uložiti dodatnih 400 milijuna kuna, čime je potvrdila status jednog od najvećih stranih privatnih investitora u Hrvatskoj. 

“Ulaganjem ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije, Hrvatska je dodatno ojačala svoj položaj na BAT-ovoj globalnoj proizvodnoj karti. Pritom je Kanfanar jedna od rijetkih tvornica u svijetu koja, uz cigarete, proizvodi i grijane duhanske proizvode. Riječ je o proizvodima nove kategorije, s potencijalom značajnog smanjenja rizika za odrasle pušače, koji prate strategiju Grupe za izgradnju boljeg sutra (A Better TomorrowTM) za sve naše dionike”, izjavila je Roberta Palazzetti, direktorica Regije BAT Južna Europa.

Roberta Palazzetti, direktorica Regije BAT Južna Europa (Foto: Igor Šoban/Pixsell)

”Ova BAT-ova ulaganja daju veliki doprinos domaćem gospodarstvu jer uvođenje nove proizvodnje, inovacije i suvremene tehnologije donose dodatni rast izvoza, zapošljavanje i razvoj potpuno novih znanja koja oblikuju Kanfanar u tvornicu budućnosti”, naglasio je Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria.

Tvornica u Kanfanaru proizvodi grijane duhanske proizvode (THP) koji tijekom upotrebe ne gore, već se zagrijavaju, kako za domaće, tako i za sve veći broj inozemnih tržišta. U narednim godinama tvrtka planira povećati ukupnu proizvodnju u Hrvatskoj s obzirom na sve veću potražnju za ovim proizvodima nove generacije.

Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria (Foto: Igor Šoban/Pixsell)

Nakon akvizicije 2015. godine, BAT Grupa dodatno je investirala gotovo 1,1 milijardu kuna i nastavila povećavati proizvodnju, zaposlenost i izvoz. 

U Hrvatskoj, BAT godišnje uplati 3,5 milijardi kuna poreza i doprinosa te izravno zapošljava 1500 ljudi. Osim toga, kompanija svake godine stvori preko 1,4 milijarde kuna dodane vrijednosti BDP-u, a najznačajniji rast doprinosa BDP-u ostvaren je kroz tvornicu u Kanfanaru koja kontinuirano povećava proizvodnju i izvoz.