U četvrtak, 9. svibnja 2019., u Matis Absolut Lounge restoranu u Zagrebu, Iločki podrumi predstavili su svoja mlada i svježa vina mnogobrojnim uzvanicima, među kojima su bili sommelieri, vlasnici restorana i barova te predstavnici medija. Ovim vidom prezentacije u prekrasnom ambijentu u proljetnom stilu, želja Iločkih podruma je bila ukazati na domete i potencijale sorti s položaja Vukovo, ali isto tako i na potencijale berbe 2018. godine.
Gdje Dunav ljubi tradiciju
Iločki podrumi simbol su očuvanja hrvatske vinske tradicije koja na vinogradarskim položajima Principovac i Vukovo datira unazad više od dva tisućljeća. Stari Podrum iz 1450. prvi je podrum građen u svrhu proizvodnje i čuvanja vina u ovom dijelu Europe i svijeta, gdje Odescalchievi ostavljaju upečatljiv trag u procesu stvaranja velikih vina, temeljenom na odabiru najboljih položaja, plemenitih sorti, novih tehnologija i izvornog punjenja vina na posjedu.
Položaj Vukovo
Na površini nasada od 135 ha na nadmorskoj visini od 153 – 196 m, prostire se položaj Vukovo koji s povoljnom i konstantnom temperaturom pogoduje ručno branom grožđu za vina iz odabrane linije. Sorte koje se nalaze na tom položaju su graševina, traminac, chardonnay, pinot bijeli, rajnski rizling, frankovka i cabernet sauvignon.
Za svaku priliku kušali smo vina s već gore spomenutog položaja. Pinot bijeli (alk. 12,5%, kiseline 5,6 g/l, red. šećeri 1,1 g/l) oduševio je prisutne sa svojim mirisom s naglašenim notama svježeg i zrelog voća te punoćom, ugodom i svježinom u okusu.
Rajnskim rizlingom (alk. 12,5%, kiseline 5,6 g/l, red. šećeri 1,1 g/l) dominiraju kompleksni voćni mirisi, koji u kombinaciji s izraženom svježinom stvaraju dojam elegancije kako u mirisu, tako i u tijelu, čineći ga osvježavajućim i vrlo ugodnim.
Graševina (alk. 12,5%, kiseline 5,4 g/l, red. šećeri 2,1 g/l) već na prvu osvaja svojom zeleno – žutom bojom, a u aromatskom profilu otkriva dominaciju svježeg mirisa jabuke, citrusa i breskve. U okusu je ovo vino vrlo skladno i podatno s lijepim sortno prepoznatljivim završetkom.
Chardonnay (alk. 13,5%, kiseline 5,7 g/l, red. šećeri 1,4 g/l) nam je otkrio svoj izražen bouquet svojstven ovoj sorti. Idealnog je omjera kiselina i alkohola pa time poziva na uživanje, ne samo u jednom gutljaju.
Traminac, koji jedino Iločki podrumi rade u osam različitih stilova i po tome su prepoznatljivi, s položaja Vukovo (alk. 12,5%, kiseline 5,1 g/l, red. šećeri 1,5 g/l) dolazi u okusu elegantno, svježe, harmonično i meko, s tipičnim mirisom ruže kao sortne prepoznatljivosti.
Rose Frankovka (alk. 12,0%, kiseline 5,9 g/l, red. šećeri 4,7 g/l) lijepe je ružičaste boje, svježeg voćnog mirisa s naglaskom na malinu, koja nas poziva na uživanje u vrućim ljetnim danima.
Sva kušana vina naišla su na odobravanja, jer linija odabranih vina osvježavajuća su, elegantna i skladna. Rose i bijela vina njegovana su u inoksu kako bi zadržali svježinu i sortne karakteristike. Sva vina podatna su u mirisu i okusu, idealna za svakodnevno uživanje, a izvrsno se sljubljuju s jednostavnim predjelima i glavnim jelima spravljenih od mesa, ribe i morskih plodova te laganim desertima.
U nastavku smo kušali, kako i sam naziv kaže, vina za posebne prilike, a ovo je zaista bila jedna takva, Chardonnay vrhunsko vino 2018, Traminac Principovac 2015 te Traminac izborna berba bobica 2016 s položaja Principovac, koja su suha, elegantna, bogata i intezivna.
Dobar omjer cijene i kvalitete
Lijepi planovi uvijek gode, a slijedom kušanoga na predstavljanju novih mladih vina možemo ustvrditi o dobrom omjeru cijene i kakvoće vina te vjeru kako će, s razlogom, a kako i očekuju, ova vina zavoljeti mnogobrojni ljubitelji mladih i svježih vina, kako na kontinentu tako i na našoj obali.
„Posebnost terroira, sortimenta, ljudi, tehnologije i konstantno unapređivanje kvalitete kao glavne strateške odrednice u svim segmentima poslovanja Iločkih podruma, učinili su Iločke podrume glavnim nositeljem razvoja Iloka kao vinske destinacije Srijemskog vinogorja, Hrvatskog Podunavlja i ovog dijela Europe i svijeta, o čemu svjedoče brojna priznanja osvojena na najprestižnijim domaćim i međunarodnim stručnim vinskim ocjenjivanjima te mjesto jedinog hrvatskog podruma ucrtanog na visinskoj karti Europe.To potvrđuju i jučerašnje tri lijepe nagrade koje nam dolaze s ovogodišnjeg International Wine Challengea iz Londona za Traminac Principovac 2015 koji je osvojio srebrnu medalju te Traminac izborna berba prosušenih bobica 2011 i Traminac vrhunsko vino 2017 koji su osvojili brončane medalje”, izjavila je Karmela Tancabel, članica Uprave za marketing i izvoz, koja je nas je maestralno odvodila kroz ovu sjajnu prezentaciju.