Uz investiciju od 400 milijuna kuna u proizvodnju novih kategorija proizvoda, BAT u tvornici u Kanfanaru zaposlio 70 ljudi

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za gloTM Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, BAT je do sada otvorio 70 novih radnih mjesta. Nakon prošlogodišnjeg ulaganja od 200 milijuna kuna, kompanija je nastavila s investicijskim ciklusom i tako pozicionirala Kanfanar kao tvornicu s najmodernijom proizvodnjom u duhanskoj industriji.

“Investicijom od ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije, BAT je Hrvatsku postavio čvrsto u središte transformacije koja prati strategiju Grupe za izgradnju boljeg sutra (A Better TomorrowTM) obzirom da su nove kategorije proizvoda budućnost naše industrije. Kanfanar je tek jedna od ukupno četiri tvornice u Europi u kojoj će djelatnici raditi na proizvodnji nove kategorije proizvoda. Samo u obuke za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda uložili smo preko 9 milijuna kuna, zaposlili gotovo 70 ljudi, a otvaramo i dodatna radna mjesta”, izjavio je Tamás Nyaka, direktor operacija BAT Adria.

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Tvornica će nakon završetka ulaganja imati ukupno četiri kompleksna stroja koji omogućavaju da se apsolutno sve faze procesa, pa čak i proizvodnja svih faza kompleksnih filtara, sada proizvode u vlastitom pogonu.

“Korisnici u EU i znanstvenici u svijetu sve više prepoznaju potencijal koji imaju nove kategorije proizvoda u dijelu smanjenja negativnih posljedica te kao mjera odvikavanja od pušenja. Kao veliki investitor u Hrvatskoj  upravo u  razvoju i proizvodnji nove generacije proizvoda, očekujemo da Hrvatska na EU razini aktivno sudjeluje u stvaranju što kvalitetnijeg pravnog okvira koji regulira nove kategorije proizvoda“, istaknuo je Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova BAT Adria.

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

U narednim godinama u Kanfanaru se planira povećavati ukupna proizvodnja grijanih duhanskih proizvoda (THP) koji tijekom upotrebe ne gore, već se zagrijavaju, s obzirom na sve veću potražnju za njima.

”Iznimno smo ponosni što u Kanfanaru imamo proizvodnju nove generacije proizvoda i što možemo reći da su naši grijani duhanski proizvodi u potpunosti proizvedeni u Hrvatskoj. Potražnja za ovim proizvodima kontinuirano raste i to vidimo prema broju tržišta na koja izvozi Kanfanar”, naglasila je Ivana Miljan Tremac, menadžerica novih kategorija proizvoda, BAT Adria.

Edukacijom do svjetskih trendova

U tvornici se jako puno ulaže u razvoj zaposlenika, samo prošle godine imali su  preko 12 tisuća utrošenih čovjek sati kroz treninge i edukacije. Dolazak novih proizvodnih linija za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda, otvorio je nova radna mjesta, a zaposlenici su bili na treninzima diljem svijeta da bi naučili kako rade novi strojevi.

Ivana Miljan Tremac, Josip Lozančić, Tina Buić i Tamas Nyaka (Foto: Srećko Niketić / Pixsell)

Tina Buić, menadžerica razvoja organizacije u Kanfanaru istaknula je: „Krenuli smo i s edukacijom djelatnika za senzorne analize grijanih duhanskih proizvoda koja će omogućiti validaciju novih proizvoda, kao i njihovo bolje razumijevanje. Kanfanar tako postaje jedinstveni centar znanja o grijanim duhanskim proizvodima.“

Kanfanar – zelena i digitalizirana tvornica budućnosti

BAT snažno investira u održivo poslovanje te su kroz cijeli lanac vrijednosti postavljeni vrlo ambiciozni ciljevi smanjenja negativnog utjecaja poslovanja na okoliš i povećanja pozitivnog utjecaja na društvo. Već danas tvornica 100 posto energije koristi iz obnovljivih izvora, a od 2019. godine priključena je na prirodni plin. Sva voda koju tvornica ispušta se reciklira i ponovno koristi pa tako 40 posto ukupno korištene vode dolazi od recikliranja, a ostalih 60 posto od kiše i iz javne mreže. Cilj tvornice je da postane ugljično neutralna najkasnije do 2030. godine.