Japansko gospodarstvo slabi, prijeti recesija

Japan je u prvom tromjesečju ove godine zabilježio pad gospodarskih aktivnost, a u travnju je udvostručio trgovinski deficit, što ukazuje na slabljenje trećeg po veličini svjetskog gospodarstva zbog čega mu prijeti recesija.

Japansko se gospodarstvo smanjilo u prvom tromjesečju po anualiziranoj stopi od 1,0 posto, pokazali su vladini podaci, nešto manje nego što se očekivalo, jer je privatna potrošnja pokazala otpornost, unatoč ponovnom širenju koronavirusa. Smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju iznosilo je 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Anualizirana stopa pokazuje koliko bi gospodarstvo palo ili poraslo u posljednjih 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju imalo isti tempo pada ili rasta.

Podaci pokazuju da je privatna potrošnja, koja čini više od polovine aktivnosti u gospodarstvu, ostala gotovo nepromijenjena, dok su ekonomisti očekivali pad od 0,5 posto.

Prema novim podacima japanskog ministarstva financija, travanjski trgovinski deficit Japana od 839,2 milijarde jena (6,5 milijardi dolara) nešto je manji od očekivanog manjka od 1.150 milijardi jena, dok je u ožujku iznosio 414 milijardi jena.

Izvoz je na godišnjoj razini u travnju porastao za 12,5 posto, na 8.076 milijardi jena, sporije u odnosu na 14,7 posto u prethodnom mjesecu. Uvoz je, pak, skočio za 28 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, također manje nego mjesec dana prije, kada je porastao 31 posto.

S obzirom na usporavanje rasta ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, moguće je da će japansko gospodarstvo pasti i u tekućem tromjesečju. A to znači da bi uronilo u recesiju, odnosno zabilježilo pad dva kvartala zaredom. 

Zbog toga japanska središnja banka i dalje vodi poticajnu monetarnu politiku, premda i u Japanu, kao i u većem dijelu svijeta, jačaju inflacijski pritisci.  (Hina/dpa)