Green Future konferencija o izazovima zelene tranzicije u kompanijama

Foto (ilustracija): Jens Büttner/DPA/PIXSELL

Green Future konferencija, na kojoj će više od 40 panelista i govornika, redom znanstvenika, dionika iz sektora održivog razvoja i predstavnika globalnih i hrvatskih tehnoloških lidera, približiti zainteresiranima izazove zelene tranzicije u raznim djelatnostima i tvrtkama, započela je u Splitu.

Proces zelene tranzicije izazov je za većinu tvrtki, a neke od njih već su prepoznale važnost te tranzicije i započele s njezinom implementacijom u cilju bržeg, uspješnijeg i profitabilnijeg poslovanja, rečeno je uoči početka dvodnevne konferencije.

“Drago nam je što je naša ideja postala stvarnost, zahvaljujući prije svega institucijama, organizacijama i pojedincima koji su u nas vjerovali dok smo imali samo ideju, a posebice tvrtke Rimac i Infobip”, istaknula je Antonija Eremut Erceg, jedna od organizatorica ispred organizacijskog tima kojeg još čine Ognjen Bagatin, Tomislav Buljubašić i Marijan Čipčić. 

Ispred splitskog HNK, u kojem se održava konferencija, izložena je Nevera Rimac Automobila, jurilica od 1914 konja. “Nevera je simbol inovacije, tehnologije, predanosti, motivacije i ustrajnosti u jednom kontekstu koji je sve samo ne lagan”, ocijenila je Eremut Erceg.

Poručila je kako ovo nije tek konferencija o novim tehnologijama već “konferencija o politikama koje omogućavaju primjenu tih tehnologija”.

“Ovo je konferencija o svima nama, počevši od naših svakodnevnih odabira – načina na koji idemo na posao, biramo li osobni automobil ili javni prijevoz i uzimamo li staklenu ili plastičnu bocu”, dodala je.

Miljenko Baković ispred tvrtke Rimac ocijenio je kako Hrvatskoj nedostaje događanja poput ovih. “Moramo stremiti tehnologijama budućnosti, a ova konferencija bit će svojevrstan portal budućnosti koji će pokazati što nas čeka za pet do deset godina te kako će nam se život naglavce preokrenuti”, kazao je Baković.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak održala je predavanje o mogućnostima financiranja javnog i privatnog sektora u Hrvatskoj u novom višegodišnjem financijskom okviru od 2021. do 2027. godine.

“Više od 2,2 milijarde eura u novim programima usmjereno je za postizanje klimatske neutralnosti i upravljanje rizicima od klimatskih promjena, za postizanje više obnovljivih izvora energije, ali i inovativnu urbanu mobilnost u našim gradovima”, rekla je Tramišak u izjavi za medije.

Europskim Zelenim planom cilja se do 2030. godine klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama smanjiti neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 posto u usporedbi s razinama iz 1990., a do 2050. godine Europa se obvezuje postati ugljično neutralna. (Hina)