Dioničari Adrisa odlučili o isplati 15,5 kuna dividende po dionici

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Glavna skupština dioničara Adrisa danas je odlučila o isplati dividende od 15,5 kuna po dionici iz zadržane dobiti, a predsjednik Uprave Marko Remenar istaknuo je da diverzificiran portfelj poslova, visoki investicijski potencijal, ambiciozna lista pripremljenih investicija, kvalitetni ljudi i poslovno-financijska situacija u Grupi daju razloga da, unatoč okolnostima, s manje nesigurnosti gledaju na buduće razdoblje.

Predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar u uvodu sjednice okupljene dioničare podsjetio je na makroekonomsko okruženje, istaknuvši da su tijekom 2021. i dalje imali značajan utjecaj pandemije na poslovanje, pogotovo u prvoj polovini godine, kaže se u priopćenju Adrisa.

Turizam se, prema njegovim riječima, i dalje nosio s osjetno manjom potražnjom u prvih šest mjeseci 2021., zdrava hrana je također imala izazove, primarno u segmentu veleprodaje, a na osiguranje je pandemija utjecala uglavnom pozitivno jer je manja mobilnost rezultirala manjim štetama, pa time posljedično i boljim rezultatom.

Grupa je zabilježila konsolidirani neto rezultat u 2021. veći od 400 milijuna kuna. Rezultat je to koji je, naveo je, i dalje ispod potencijala te kompanije, ali u ovim okolnostima solidan i jamči daljnji rast kompanije, rast investicija te isplatu dividende dioničarima.

U međuvremenu, napomenuo je, inflacija je postala glavna makroekonomska i društvena tema. „Ono što je krenulo kao posljedica disrupcije nabavnih lanaca, uzelo je puni zamah uslijed ratnih aktivnosti u Ukrajini. Kombinacija i dalje ograničenih lanaca opskrbe te znatnog rasta i značajne volatilnosti cijene energenata, hrane i cijelog niza sirovina i dalje nas drži u režimu rada koji zahtijeva brze reakcije i značajnu prilagodljivost cijelog sustava. Adrisova plitka i učinkovita organizacija omogućava brze reakcije na aktualno okruženje, a diverzifikacija poslovanja i dobro uravnotežen portfelj omogućava kontinuitet razvoja u uvjetima neizvjesnosti”, poručio je.

Marko Remenar, predsjednik Uprave Adris grupe (Foto: Emica Elveđi/PIXSELL)

Osvrnuvši se na skoro uvođenje eura kao službene valute te izrazivši nadu da će Hrvatska uskoro ući i u schengenski prostor, ocijenio je da bi to trebalo “dodatno ublažiti sistemske rizike kojima je hrvatska ekonomija izložena te povoljno, relativno gledajući, utjecati na uvjete u kojima poslujemo“.

Adris grupa je u 2021. godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od 5,7 milijardi kuna, što je za 20 posto više u usporedbi s prethodnom godinom, prihod od prodaje robe i usluga iznosio je  5,3 milijarde kuna i za 22 posto veći je od prihoda ostvarenog u 2020. godini, dok je neto dobit u 2021. iznosila 403 milijuna kuna.

Konsolidirana lanjska dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,02 milijarde kuna, što je četiri posto manje od ostvarenog u predpandemijskoj 2019. godini. Zaduženost je i dalje iznimno niska i iznosi 0,8 x EBITDA, što je preduvjet za početak realizacije ambicioznog razvojnog plana. Definirana su područja potencijalog rasta, kao i ulagački prioriteti, a ubrzani su projekti operativne izvrsnosti i digitalizacije poslovanja, osobito u osiguranju i turizmu, istaknuto je na skupštini.

Nakon što su predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima predstavili ostvarene rezultate u osiguranju, turizmu i marikulturi: Davor Tomašković (Croatia osiguranje), Tomislav Popović (Maistra) i Ivan Leko (Cromaris), Remenar je završno istaknuo da “dobro diverzificiran portfelj poslova, sačuvan visoki investicijski potencijal, ambiciozna lista pripremljenih investicija, kvalitetni ljudi, ali i aktualna poslovno-financijska situacija u Grupi, daju razloga da, unatoč okolnostima, s manje nesigurnosti gledaju na buduće razdoblje”. 

Glavna skupština donijela je odluku o isplati dividende u iznosu od 15,50 kuna po dionici. Dividenda će se isplatiti iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem društva u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine. Pravo na isplatu dividende pripada svim dioničarima koji će na dan 15. lipnja 2022. godine biti upisani kao dioničari u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, a bit će isplaćena 5. srpnja 2022. godine, navodi se u priopćenju. (Hina)