Britanci manje troše, gospodarstvo bi moglo kliznuti u recesiju

Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva vjerojatno će se smanjiti u trećem tromjesečju budući da je visoka inflacija zakočila osobnu potrošnju, upozorio je Nacionalni institut za ekonomska i društvena istraživanja (NIESR).

Bruto domaći proizvod trebao bi u trećem tromjesečju pasti za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao 0,2 posto, prognozirao je institut u izvješću objavljenom u srijedu.

Na kraju godine aktivnosti bi trebale dodatno oslabiti budući da će inflacija pritisnuti raspoloženje potrošača, dodaju.

Statistički ured ONS izvijestio je u srijedu da je britansko gospodarstvo u lipnju poraslo za 0,5 posto, zahvaljujući učestalim posjetima građana liječničkim ordinacijama nakon ukidanja epidemioloških mjera i oporavka proizvodnje.

Službeni podaci otkrili su nižu razinu aktivnosti u sektorima poput ugostiteljstva, maloprodaje i umjetnosti, što upućuje na zaključak da je inflacija možda već nagrizla financijski manevarski prostor kućanstava, primjećuju u NIESR-u.

‘Ohrabruje pak što je industrija zabilježila najbolji mjesec od studenoga 2020. godine i što je graditeljstvo poraslo sedmi mjesec zaredom’, rekao je glavni ekonomist NIESR-a Rory Macqueen.

Još nije moguće pouzdano procijeniti je li gospodarstvo u drugom tromjesečju ušlo u recesiju, napominje MacQueen. (Hina/dpa)