U Pitomači otvoren logistički centar za BAT-ove europske tvornice koji će prikupljati duhan iz 26 zemalja

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT Grupe, otvorio je regionalni logistički distributivni centar u Pitomači. U Pitomači će se zaprimati duhan iz čak 26 različitih zemalja i bit će središnja točka opskrbe BAT-ovih tvornica u poljskom Augustowu, njemačkom Bayreuthu i mađarskom Pečuhu. Nakon investicije od ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda u Kanfanaru, otvaranje logističkog distributivnog centra u Pitomači pozicionira Hrvatsku još bolje na globalnoj karti duhanske industrije.

“Ponosni smo na novi logistički distributivan centar u Pitomači jer je njegovo otvaranje još jedan pokazatelj važnosti naše operacije u Hrvatskoj unutar BAT grupe i nastavak kontinuiranog investiranja, povećanja proizvodnje i zapošljavanja u Hrvatskoj. Hrvatska se nalazi u samom središtu transformacije BAT-a kojem je cilj izgraditi Bolje sutra (A Better Tomorrow) za sve naše dionike. Cilj nam je postići ugljičnu neutralnost našeg ukupnog poslovanja i u Hrvatskoj i globalno već do 2030. godine”, izjavio je Tamás Nyaka, direktor operacija BAT Adria.

U skladišnom prostoru u Pitomači, na gotovo 4.000 m2, upravljat će se gotovim zapakiranim duhanom, a kapacitet skladišta je 18.500 komada standardnih kutija duhana.

“Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj. Uz nastavak osiguravanja pune podrške u proizvodnji za oko 340 naših proizvođača, proteklih godina smo nastavili s kontinuiranim povećanjem otkupne cijene, a pokrenuli smo i jedan od najvećih investicijskih ciklusa u automatizaciju poljoprivrede. U protekle 3 godine investirali smo ukupno 39,4 milijuna kuna, od čega 18,6 milijuna kuna u program nabavke 72 mehanička berača zahvaljujući kojem će se ove godine mehanički obrati oko 55 posto proizvedenog duhana. Povrh toga, nastavljamo i sa nepovratnim ulaganjima u povećanje proizvodnosti naših proizvođača u sklopu kojih smo u protekle 3 godine investirali minimalno 5,6 milijuna kuna u projekte navodnjavanja, zelene gnojidbe, nabavke osobne zaštitne opreme i razne druge programe”, izjavio je Imad Ud-Din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana.