Jasminko Herceg novi predsjednik HUP – Koorodinacije veledrogerija

Jasminko Herceg predsjednik uprave medike i novi predsjednik HUP - Koorodinacije veledrogerija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Za novog predsjednika HUP – Koordinacije veledrogerija u sljedećem dvogodišnjem mandatu koji počinje 1. rujna izabran je Jasminko Herceg, predsjednik uprave Medike, izvijestili su u srijedu iz HUP-a.

Herceg je izabran na redovnoj sjednici HUP-Koordinacije veledrogerija. Za dopredsjednika je izabran predsjednik uprave Phoenix farmacije Jasmin Huljaj.

Herceg je istaknuo kako će veledrogerije i dalje biti partner sustavu te će Koordinacija nastaviti raditi na zajedničkim ciljevima – uređenju sustava plaćanja za lijekove i medicinske proizvode te unaprjeđenju uvjeta poslovanja veledrogerija u Hrvatskoj kao djelatnosti od vitalnog značaja za čitav zdravstveni sustav.

“Veledrogerije u ovom trenutku imaju veliki problem i s cijenama energenata, cijene plina porasle su nam  i do 15 puta”, kazao je Herceg napominjući kako mogućnost značajnije racionalizacije potrošnje u njihovom poslovanju ne postoji obzirom da se lijekovi moraju čuvati u strogo propisanim uvjetima, dio kojih je i tzv. hladni lanac.

“U tome dijelu veledrogerije od države očekuju hitne zaštitne mjere u vidu fiksiranje cijene plina i struje koju plaćaju veledrogerije, uz od države subvencionirani ostatak cijene, obzirom da cijene lijekova i medicinskih proizvoda koje veledrogerije distribuiraju određuje država bez ikakve mogućnosti njihove korekcije od strane samih veledrogerija, što je to slučaj kod svih ostalih gospodarstvenika”, istaknuo je Herceg.

HUP-Koordinaciju veledrogerija čine četiri najveće veledrogerije – Medika, Phoenix farmacija, Oktal pharma i Medical Intertrade, tzv. Full Lineri, koji svakodnevno opskrbljuju bolnice i ljekarne lijekovima i medicinskim proizvodima na području cijele Hrvatske, uključujući i najudaljenije otoke i ruralna područja, podsjetili su iz HUP-a. (Hina)