Oxford Economics: BAT godišnje stvara 1,3 mlrd. kn doprinosa BDP-u

Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria regije, Josip Lozančić, član Uprave BAT Adria za regulatorne poslove, Pete Collings, direktor savjetovanja za ekonomski utjecaj, Oxford Economics, EME te Maruška Vizek, BAT (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

BAT konsolidira globalnu proizvodnju, a Hrvatska je odabrana za europsko proizvodno sjedište i važnu lokaciju tehnološke transformacije grupe. Investicije u nove tehnologije dodatno jačaju snažan ekonomski i porezni otisak BAT-a u Hrvatskoj

Nakon što je prošle godine utvrdio da je u pet godina od preuzimanja TDR-a BAT postao jedan od najvećih investitora u Hrvatsku odgovoran za petinu stranih investicija u zemlju u tom razdoblju, ugledni Oxford Economics u najnovijoj studiji pokazao je da je tijekom 2021. godine BAT hrvatskom BDP-u doprinio s 1,3 milijardi kuna, odnosno da je ukupno BAT-ovo poslovanje generiralo čak 0,4 posto BDP-a Hrvatske.

BAT od prezimanja TDR-a kontinuirano investira, povećava proizvodnju, izvoz i zaposlenost u Hrvatskoj, a u drugoj polovici protekle godine pokrenut je novi investicijski ciklus od preko 600 milijuna kuna u proizvodnju i distribuciju novih kategorija proizvoda, čime je Hrvatska postavljena čvrsto u središte globalne transformacije BAT grupe. Time je ukupna vrijednost realiziranih investicija BAT-a u Hrvatsku dosegnula gotovo 5,3 milijardi kuna.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

”BAT u Hrvatskoj ima jedinstven lanac vrijednosti koji čini poljoprivredna proizvodnja u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, proizvodnja duhanskih i grijanih duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, drugi po veličini nacionalni lanac kioska iNovine, logistički HUB za nove kategorije proizvoda u Rijeci i komercijalni ured u Zagrebu iz kojeg upravljamo sa osam tržišta Adria regije. Ponosni smo što je Hrvatska i naša Adria regija prepoznata kao jedna od regija koja može predvoditi globalnu transformaciju BAT-a i izgradnju Boljeg sutra (A Better TomorrowTM) za sve naše dionike“, izjavio je Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria regije.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Iz Oxford Economicsa napominju da će nove investicije u tehnološki izuzetno napredne proizvode dodatno povećati ekonomski doprinos BAT-a hrvatskom BDP-u, povrh dosegnutih 1,3 milijardi kuna, a prvi efekti se procjenjuju na dodatnih 40 milijuna kuna doprinosa BDP-u godišnje.

Kolobara je dodao: „Kao veliki investitor u Hrvatskoj upravo u razvoj i proizvodnju nove generacije proizvoda, očekujemo da Hrvatska stvori što kvalitetniji okvir koji regulira spomenute kategorije i omogući potrošačima pravo na informiranje. Druga stvar koja nam je važna za osiguravanje kvalitetnog okruženja za poslovanju u Hrvatskoj je donošenje trošarinskog kalendara koji osigurava predvidljivost.“

BAT svojim direktnim i indirektnim poslovanjem u Hrvatskoj podržava 6071 radnih mjesta, i to u industriji, poljoprivredi, logistici i transportu te financijskom, komunalnom i ostalim uslužnim sektorima. Direktno u BAT-u je na kraju 2021. godine bio 1.491 zaposlenik, 700 radnih mjesta je podržano isključivo prodajom BAT-ovog portfelja proizvoda preko nezavisnih trgovaca na malo, u domaćim lancima opskrbe je podržano 2.680 radnih mjesta, uključujući 370 proizvođača duhana u Slavoniji i Podravini, dok je 1200 poslova podržano je kao rezultat potrošnje od strane zaposlenika BAT-a, dijela maloprodaje koji podržava BAT i uključenih lanaca opskrbe. Ukupna vrijednost nabave BAT-a od hrvatskih dobavljača u 2021. godini dosegnula je 644 milijuna kuna.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

”Važnost tvornice u Kanfanaru za BAT grupu raste, osobito jer je jedna od rijetkih tvornica u svijetu s proizvodnim linijama za brend NEO, naš proizvod iz kategorije grijanih duhanskih proizvoda. Ta je proizvodnja ključna u našoj izgradnji održive kompanije budućnosti i smanjenju štetnog utjecaja na potrošače te u našoj misiji izgradnje Boljeg sutra za sve dionike (A Better Tomorrow™). Naš globalni cilj je imati 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030., a brzina prihvaćanja značajno ovisi o regulativi koja je trenutno u Hrvatskoj među najstrožima u EU”, izjavio je Josip Lozančić, član Uprave za regulatorne poslove BAT Adria regije.

BAT-ovo poslovanje vrlo je važno za hrvatsko gospodarstvo i u kontekstu snažnog pozitivnog utjecaja na izvoz, s obzirom da se oko 80 posto proizvodnje iz tvornice u Kanfanaru izvozi na EU tržišta, ali i da se iz riječkog HUB-a nove kategorije proizvoda izvoze u regiju Europe i šire. Što se tiče doprinosa državnom proračunu, on je u 2021. dosegnuo 3,5 milijarde kuna, što je ekvivalent 2,1 posto ukupnih poreznih prihoda. Najveći dio, 3,2 milijarde kuna, odnosi se na plaćanje trošarina i PDV-a, gospodarska aktivnost i zapošljavanje koje podržava BAT i njegovi dobavljači kreirali su 308 milijuna kuna uplata u državni proračun, dok se preostalih 22 milijuna kuna odnosi na PDV koji uplate trgovci na malo BAT-ovih proizvoda.