Nova studija ukazuje na pozitivan dugoročni učinak prelaska s cigareta na glo

Dr. David O’Reilly, direktor znanstvenog istraživanja u BAT-u

Sveobuhvatni rezultati jednogodišnje studije pokazali su da su pušači koji su se prebacili isključivo na glo, BAT-ov proizvod za zagrijavanje duhana (THP), postigli značajna i trajna poboljšanja nekoliko pokazatelja potencijalne štete povezane s ranim razvojem bolesti, u usporedbi s pušačima koji su nastavili pušiti. To uključuje bolesti pluća, rak i kardiovaskularne bolesti (KVB).

Rezultati, objavljeni u Internal and Emergency Medicine[i], temelje se na pozitivnim  promjenama zabilježenima nakon tri i šest mjeseci.  Poboljšanja su uočena tijekom 12 mjeseci provođenja studije,  što je dodatni dokaz kako je glo manje rizična* alternativa za odrasle pušače koji inače ne bi prestali pušiti. [ii] [iii]

„Rezultati ove studije najvažniji su podaci koje smo ikada prikupili o glo-u, kao i za THP kategoriju općenito. Ova studija u stvarnom svijetu omogućuje nam procjenu promjena koje doživljavaju odrasli pušači koji pređu isključivo na glo, tako da procijenimo rane pokazatelje potencijalne štete povezane s razvojem bolesti. Ona pruža prijeko potrebne nove dokaze o veličini promjene i trajnosti učinka potpunog prelaska na glo i pojačava njegov potencijal kao proizvoda sa smanjenim rizikom*. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ove studije. To je još jedan važan korak naprijed na našem putu ka izgradnji Boljeg sutra“, istaknuo je dr. David O’Reilly, direktor znanstvenog istraživanja u BAT-u.

Na temelju ranih pokazatelja bolesti, pušači koji su potpuno prešli na glo, umjesto nastavka pušenja, pokazali su:

  • Značajno i trajno smanjenje biomarkera koji može uzrokovati oštećenje DNK povezano s rakom pluća
  • Značajno i trajno smanjenje broja bijelih krvnih stanica, markera upale povezanog s ranim razvojem kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti povezanih s pušenjem
  • Trajno poboljšanje HDL kolesterola povezano sa smanjenim razvojem kardiovaskularnih bolesti
  • Značajno i trajno poboljšanje pokazatelja zdravlja pluća (FeNO)
  • Značajno i trajno poboljšanje ključnog pokazatelja oksidativnog stresa, procesa koji je povezan s nekoliko bolesti povezanih s pušenjem, kao što su kardiovaskularne bolesti

Novi podaci temelje se na nalazima druge nedavno objavljene studije o glo-u[iiii]. Studija je pokazala kako je glo, „s obzirom na prikupljene znanstvene podatke, proizvod sa smanjenim rizikom, u usporedbi s klasičnim cigaretama. Opravdano se smatra kako ovaj proizvod nove generacije smanjuje rizik od bolesti povezanih s pušenjem, podupirući zaključak da će pušači koji se u potpunosti prebace na korištenje grijanih duhanskih proizvoda, kao što je glo, smanjiti relativni rizik od razvoja bolesti povezanih s pušenjem u usporedbi s nastavkom pušenja.”

O studiji

Sudionici ove jednogodišnje nasumično kontrolirane studije bili su pušači iz Velike Britanije, u dobi od 23 do 55 godina, dobrog općeg zdravstvenog stanja. Pušači koji nisu namjeravali prestati pušiti bili su nasumično odabrani kako bi ili nastavili pušiti cigarete ili kako bi se u potpunosti prebacili na korištenje glo-a. Pušači koji su naznačili kako žele prestati pušiti, dobili su zamjensku terapiju nikotinom i pristup savjetniku za prestanak pušenja. Također, uključena je skupina pojedinaca koji nikad nisu pušili, koja je djelovala kao kontrolna skupina i nastavila ne upotrebljavati nikakve proizvode od duhana ili nikotina.

Studija je osmišljena kako bi istražila potencijal smanjenja rizika glo-a kada se koristi u stvarnom svijetu, a ne u kliničkom okruženju. Sudionici su trebali svaki mjesec posjetiti kliniku gdje su im uzimani uzorci krvi, urina i druga mjerenja. Ti su uzorci testirani na „bio markere izloženosti“ (odabranim toksičnim sastojcima cigaretnog dima) i „bio markere potencijalne štete“.  Osim toga, kako bi se osiguralo da oni u studiji koji su prestali ili se prebacili sa cigareta također ne koriste cigarete, grupe za glo i prestanak su testirane na bio marker, CEVal, koji može pokazati jesu li pušili cigarete.  Oni koji su bili pozitivni nastavili su sudjelovati u studiji, a konačni rezultati podijeljeni su na ukupnu populaciju i podskup koji je bio sukladan CEVal-u, što je osiguralo da rezultati točno odražavaju učinak potpunog prelaska.

Izjave za budućnost

Ova objava sadrži određene izjave koje se odnose na budućnost, uključujući izjave koje se odnose na budućnost a koje se daju u smislu Američkog zakon o reformi parnice o privatnim vrijednosnim papirima iz 1995. Te se izjave često, ali ne uvijek, daju korištenjem riječi ili fraza kao što su “vjerovati”, “predvidjeti”, “moglo bi”, “može”, “bi”, “treba”, “namjerava”, “planira,“ “potencijal”,” predvidjeti “,” će”, “očekivati “,” procijeniti “,” projicirati”,” pozicionirati “,” strategija”,” prospekti”,” cilj “i slične izraze. To uključuje izjave o našim ambicijama ciljanja kupaca, ciljevima prihoda od novih kategorija i našim ESG ciljevima.

Sve takve izjave koje se odnose na budućnost uključuju procjene i pretpostavke koje su podložne rizicima, neizvjesnostima i drugim čimbenicima. Vjeruje se da su očekivanja koja se odražavaju u ovoj objavi razumna ali na njih može utjecati širok raspon varijabli zbog kojih bi se stvarni rezultati mogli bitno razlikovati od onih koji se trenutno očekuju. Pregled razloga zašto se stvarni rezultati i razvoj mogu značajno razlikovati od očekivanja koja su objavljena ili implicirana u izjavama o budućnosti, može se pronaći u informacijama sadržanima pod naslovima „Izjava upozorenja“ i „Glavni rizici grupe“ u Godišnjem izvješću za 2021. godinu i obrascu 20-F od British American Tobacco plc (BAT). 

Dodatne informacije u vezi s tim i drugim čimbenicima mogu se naći u podnescima BAT-a kod Američke komisije za vrijednosne papire (SEC), uključujući Godišnje izvješće na obrascu 20-F  i tekuća izvješća na obrascu 6-K koji se mogu besplatno preuzeti na web mjestu SEC-a http://www.sec.gov, te Godišnja izvješća BAT-a, koja se mogu besplatno dobiti na web mjestu BAT-a www.bat.com.

Prethodni učinak nije putokaz za buduće rezultate, a osobe koje trebaju savjet trebaju se obratiti neovisnom financijskom savjetniku. Izjave koje se odnose na budućnost odražavaju znanje i informacije dostupne na datum pripreme ove objave, a BAT ne preuzima obvezu ažuriranja ili revizije ovih izjava o budućnosti, bilo kao rezultat novih informacija, budućih događaja ili na neki drugi način. Čitatelje se upozorava da se ne oslanjaju pretjerano na izjave koje se odnose na budućnost.

*Tvrdnja je bazirana na pretpostavci potpunog prestanka pušenja tradicionalnih cigareta i temelji se na navedenom uzorku korištenom u studiji. Ovi proizvodi stvaraju ovisnost i njihovo korištenje ima smanjene rizike od nastanka bolesti povezanih s pušenjem.


[i]Gale N, McEwan M, Hardie G et al (2022) Changes in biomarkers of exposure and biomarkers of potential harm after 360 days in smokers who either continue to smoke, switch to a tobacco heating product or quit smoking. Intern Emerg Med. https://doi.org/10.1007/s11739-022-03062-1

[ii] Gale N, McEwan M, Camacho OM et al (2021) Changes in biomarkers of exposure on switching from a conventional cigarette to the glo tobacco heating product: a randomized, controlled ambulatory study. Nicotine Tob Res 23(3):584–591. https://doi.org/10.1093/ntr/ntaa135

[iii] Gale N, McEwan M, Camacho OM et al (2021) Changes in biomarkers after 180 days of tobacco heating product use: a randomised trial. Intern Emerg Med 16:2201–2212. https://doi.org/10.1007/s11739-021-02798-6

iiii  Goodall S, Gale N, Thorne D, Hadley S, Prasad K, Gilmour I, Miazzi F, Proctor C, (2022) Evaluation of behavioural, chemical, toxicological and clinical studies of a tobacco heated product glo™ and the potential for bridging from a foundational dataset to new product iterations. Toxicology Reports. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2022.06.014.